Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Futbal

Manchester City získal ako prvý anglický klub štvrtý titul za sebou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ManCity poslal do vedenia už v druhej minúte Phil Foden, ktorého našiel v strede poľa za šestnástkou Bernardo Silva.

Londýn 19. mája (TASR) -Futbalisti Manchestru City získali v anglickej Premier League štvrtý titul za sebou. V nedeľnom záverečnom kole domácej súťaže si ho zaistili víťazstvom 3:1 nad West Hamom. Ich konkurent v boji o trofej londýnsky Arsenal zdolal Everton 2:1 a obsadil druhé miesto s dvojbodovou stratou.

ManCity poslal do vedenia už v druhej minúte Phil Foden, ktorého našiel v strede poľa za šestnástkou Bernardo Silva. O približne štvrťhodinu pridal 23-ročný Angličan ďalší presný zásah po podobnej akcii z opačnej strany a bližšie k bráne. V obklopení súperových obrancov ho tento raz našiel Jeremy Doku. Domáci však dostali gól do šatne po rohovom kope "kladivárov", z ktorého vyťažil gól "nožničkami" Ghančan Mohammed Kudus. Víťazstvo nakoniec postil Rodri, druhú asistenciu mal Silva. Ten nabil spoluhráčovi loptu na hranicu šestnástky – Španiel prestrelil troch obrancov strelou k bližšej žrdi a do protipohybu brankára Alphonsa Areolu. Foden ukončil ligovú sezónu s 19. gólmi. V závere ešte mohol zdramatizovať duel Tomáš Souček, ktorého gól neplatil pre ruku

Citizens tak získali štvrtý titul za sebou ako prvý tím v anglickej histórii a ôsmy od ročníka 2011/12. Celkovo ich majú na konte desať a v historických tabuľkách najvyššej anglickej súťaže sa tak osamostatnili na štvrtom mieste pred Evertonom. Najúspešnejší klub vôbec je Manchester United s 20 titulmi.

Arsenal mohol ukončiť čakanie na titul, pokiaľ by vyhral a ManCity prehral alebo remizoval. Proti liverpoolskemu tímu však inkasoval ako prvý, keď sa lopta odrazila od Declana Ricea po priamom kope Idrissu Gueyea. O štyri minúty neskôr vyrovnal z diaľky Takehiro Tomijasu a v závere strelil víťazný gól Kai Haveretz po chybe obrany hostí.

Len teoretickú šancu na záchranu živil Luton, ktorý zostúpil po roku v najvyššej súťaži. S Fulhamom prehral 2:4 a vypadol rovnako, ako zvyšní dvaja nováčikovia Burnley a Sheffield. Sedemnáste miesto obsadil Nottingham, ktorý v nedeľu vyhral 2:1 na pôde Burnley.

Postupovú priečku do Európskej ligy si udržal s prehľadom Tottenham, keďže vyhral na pôde posledného Sheffieldu 3:0. Miestenku v Európskej konferenčnej lige si zas poistila víťazstvom Chelsea, ktorá zdolala Bournemouth 2:1. Teoreticky ju mohli ohroziť Newcastle a Manchester United, oba tímy však disponovali oveľa horším skóre. United ukončilo sezónu víťazstvom 2:0 na pôde Brightonu.

Na lavičke sedeli v záverečnom kole obaja slovenskí brankári. Do brány Newcastlu, ktorý vyhral na trávniku Brentfordu 4:2, sa vrátil po zranení Nick Pope a priestor tak nedostal Martin Dúbravka. Jeho krajan Marek Rodák bol zas na lavičke Fulhamu, ktorý poskočil v tabuľke o jednu priečku na konečné trináste miesto pred Wolves. Tí prehrali 0:2 v Liverpoole a od 28. minúty boli v početnej nevýhode po vylúčení Nelsona Semedu. Stretnutie bolo rozlúčkové pre domáceho trénera Jürgena Kloppa, ktorý získal s tímom titul v Lige majstrov, Premier League a taktiež Anglický pohár FA i Anglický ligový pohár. V klube strávil deväť rokov a plánuje si dať prestávku.

Na konečné desiate miesto poskočil Crystal Palace, ktorý rozdrvil štvrtú Aston Villu 5:0. Hetrik si pripísal Jean-Philippe Mateta, ktorý zároveň asistoval pri jednom z dvoch presných zásahov Eberechiho Ezeho.



sumáre - 38. kolo:

FC Arsenal - FC Everton 2:1 (1:1)

Góly: 43. Tomijasu, 89. Havertz - 40. Gueye



FC Brentford - Newcastle United 2:4 (0:3)

Góly: 48. Janelt, 70. Wissa - 21. Barnes, 36. Murphy, 38. Isak, 77. Guimaraes

/M. Dúbravka bol na lavičke náhradníkov/



Brighton & Hove Albion - Manchester United 0:2 (0:0)

Góly: 73. Dalot, 88. Höjlund



FC Burnley - Nottingham Forest 1:2 (0:2)

Góly: 72. Cullen - 2. a 14. Wood



Crystal Palace - Aston Villa 5:0 (2:0)

Góly: 9., 39. a 63. Mateta, 54. a 69. Eze



FC Chelsea - AFC Bournemouth 2:1 (1:0)

Góly: 17. Caicedo, 48. Sterling - 49. Unal



Liverpool - Wolverhampton Wanderers 2:0 (2:0)

Góly: 34. Mac Allister, 40. Quansah. ČK: 28. Semedo (Wolverhampton)



Luton Town - FC Fulham 2:4 (1:2)

Góly: 45.+2. Morris (z 11 m), 56. Doughty - 45.+3. a 49. Jimenez, 43. Traore, 68. Wilson



Manchester City - West Ham United 3:1 (2:1)

Góly: 2. a 18. Foden, 59. Rodri - 42. Kudus



Sheffield United - Tottenham Hotspur 0:3 (0:1)

Góly: - 14. a 65. Kulusevski, 59. Porro