Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Počasie

Apríl skončil teplotne nadnormálne, no z hľadiska zrážok bol suchý

Na archívnej snímke pohľad na jarou rozkvitnutý Park Ľudovíta Štúra v Žiline v piatok 12. apríla 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Apríl podľa SHMÚ v minulosti patril k hlavným zdrojom dopĺňania podzemnej vody.

Bratislava 13. mája (TASR) - Počas celého mesiaca apríl sa nevyskytla žiadna významnejšia hydrologická situácia. Z teplotného hľadiska je hodnotený ako nadnormálny mesiac, zrážkovo bol ako podnormálny až silne nadnormálny. Vyplýva to z hydrologického hodnotenia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), informuje o tom na sociálnej sieti.

"Z hľadiska priemerných mesačných prietokov, ktoré boli veľmi variabilné, hodnotíme mesiac apríl ako suchý mesiac v povodí Moravy a Váhu, výrazne podnormálne vodný mesiac v povodiach Ipľa, Bodvy, Hornádu a Bodrogu a ako podnormálne vodný mesiac v povodiach Dunaja, Hrona, Slanej, Dunajca a Popradu," priblížil ústav.

Apríl podľa SHMÚ v minulosti patril k hlavným zdrojom dopĺňania podzemnej vody. "V posledných rokoch dochádza k čiastočnému dopĺňaniu zásob už v marci, prípadne vo februári, vďaka teplým zimám, v ktorých dochádza k skoršiemu topeniu snehovej pokrývky," podotkol.

Celkovo bol apríl podľa neho v podzemnej vode hodnotený ako priemerný. Dodal, že povodia Dunajca, Popradu, Hornádu, Moravy a Slanej vykazovali nadpriemerné hodnoty hladiny podzemnej vody a výdatnosti prameňov a, naopak, povodie Bodrogu podpriemerné hodnoty.