Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

SaS vyzvala politické strany, aby skončili s rozoštvávaním spoločnosti

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jakub Kotian

Gröhling pripomenul, že SaS je pripravená ísť na stretnutie lídrov strán, keďže nebolo ešte oficiálne zrušené.

Bratislava 20. mája (TASR) - Opozičná SaS vyzvala predstaviteľov politických strán, aby skončili s útokmi, urážkami a rozoštvávaním spoločnosti, ktoré pokračujú aj po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling. Zároveň ich požiadal, aby prijali pozvanie na stretnutie do Prezidentského paláca, ktoré by mohlo priniesť upokojenie spoločnosti. Vyzval aj na ukončenie osobných útokov na politikov, verejne činné osoby, novinárov, ako aj občanov.

Gröhling pripomenul, že SaS je pripravená ísť na stretnutie lídrov strán, keďže nebolo ešte oficiálne zrušené. "V tomto čase musíme nájsť spôsob, ako spolu komunikovať a ako upokojiť situáciu a spoločnosť," povedal na tlačovej konferencii.

Šéf SaS je prekvapený, že koaličné strany odmietajú pozvanie od "svojho" prezidenta. "To je aj signál koaličných strán, ako vnímajú demokraticky zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Je mi to veľmi ľúto, že sa k situácii takto postavili," uviedol. Poznamenal, že sa spustila lavína ďalšej nenávisti aj obviňovania a niektorí politici aj po útoku na Fica stále burcujú vášne.

Podľa Gröhlingových informácií by sa mala konať v pondelok popoludní koaličná rada. Predpokladá, že v utorok (21. 5.) ráno bude poslanecké grémium a následne má pokračovať rokovanie aktuálnej schôdze NR SR. "Počkáme na vyjadrenie koalície, čo sa týka zajtrajšieho dňa, aj čo sa týka stretnutia u prezidentky," uviedol.

Po minulotýždňovom útoku na premiéra pozvali prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini lídrov všetkých parlamentných strán na stretnutie s cieľom upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Pellegrini cez víkend informoval, že na tzv. okrúhly stôl ešte zrejme nedozrel čas. Rovnako to vidí aj podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, ktorý ideu stretnutia ocenil. Šéf SNS Andrej Danko reagoval, že by bolo falošné hovoriť o tom, že stretnutie by zmierilo spoločnosť. Hlas-SD aj opozičné strany boli pripravené prísť na stretnutie.