Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Žilinský kraj

Výbory mestských častí v Martine dostanú na rozdelenie 750.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Súčasťou zvýšenia je aj podmienka, že viac ako polovica financií bude použitá na opravu ciest a chodníkov.

Martin 13. mája (TASR) - Martinské mestské zastupiteľstvo zvýšilo finančné prostriedky na riešenie akútnych problémov pre jednotlivé výbory mestských častí (VMČ) na 750.000 eur. Súčasťou zvýšenia je aj podmienka, že viac ako polovica financií bude použitá na opravu ciest a chodníkov. TASR o tom informovala Zuzana Geciová z referátu komunikácie Mestského úradu v Martine.

Suma na obyvateľa za jednotlivú mestskú časť vo výške 15,77 eura je podľa primátora Jána Danka historicky najvyššia. "Martinčania si volia svojich zástupcov podľa územného princípu, to znamená podľa mestských častí. Považujem preto za spravodlivé, že mesto im každoročne vyčleňuje financie, nad ktorými majú priamu kontrolu a samostatne ich rozdeľujú. Veď sú to predsa oni, ktorí svoje mestské časti najlepšie poznajú a vedia, čo najviac potrebujú," vysvetlil Danko.

Zo siedmich VMČ bude v tomto roku najvyššou sumou 160.641 eur disponovať VMČ Ľadoveň-Jahodníky-Tomčany. Naopak, najnižšiu sumu (76.181 eur) vzhľadom na najmenší počet obyvateľov budú rozdeľovať vo VMČ Stred. Poslanci pridelené financie nemusia minúť a v prípade, že ich ušetria, v budúcom roku sa k nim prirátajú ďalšie finančné prostriedky za rok 2025.