Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Zamestnávatelia: Koronavírus má veľké ekonomické dosahy na firmy v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cez svojich zahraničných obchodných partnerov podľa nej spoločnosti pociťujú nižší dopyt alebo im meškajú dodávky.

Bratislava 10. marca (TASR) - Nový koronavírus má ďalekosiahle ekonomické dosahy naprieč celým svetom a vzhľadom na otvorenosť ekonomiky SR má dosah aj na slovenské firmy. Uviedla to Miriam Filová, tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR v reakcii na pondelňajšie (9. 3.) stretnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) s predstaviteľmi najväčších zamestnávateľov.

Cez svojich zahraničných obchodných partnerov podľa nej spoločnosti pociťujú nižší dopyt alebo im meškajú dodávky. Nedostatok ľudí na kľúčových pozíciách, ako sú napríklad colníci v Číne, spôsobuje meškanie či rušenie dodávok. Nervozitu vyvoláva aj fakt, že niektoré firmy v zásobovacom reťazci môžu v dôsledku oneskoreného dodania dostať zmluvnú pokutu za každý deň meškania. Z dôvodu ochrany zdravia zamestnancov, ako aj zamedzenia šíreniu vírusu prijímajú mnohé firmy preventívne opatrenia.

Podľa slov generálneho sekretára asociácie Ota Nevického nevie AZZZ SR posúdiť, podľa akého kľúča pozýval organizátor zástupcov zamestnávateľov na rokovanie na Úrad vlády SR. "S poľutovaním však musíme konštatovať, že na uvedené rokovanie nebola najväčšia zamestnávateľská organizácia pozvaná, a to ani napriek tomu, že medzi členmi má dominantné priemyselné zastúpenie naprieč rôznymi odvetviami, ako napríklad chemický priemysel, farmaceutický priemysel, energetický priemysel, celulózo-papierenský priemysel a podobne. V tejto súvislosti sa obrátime listom na organizátorov, aby v budúcnosti k takejto situácii nedochádzalo," doplnil na margo nepozvania AZZZ SR na stretnutie s predsedom vlády SR Nevický.