Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Slovenský robot bude súťažiť v Singapure, skonštruovali ho študenti

Na snímke robot Ľudmila, ktorý zbiera loptičky a s ktorým bude súťažiť tím stredoškolákov na robotickej olympiáde v Singapure (7. - 10. októbra). Košice, 19. septembra 2023. Foto: TASR František Iván

Názov slovenského robota odkazuje na prvú slovenskú astronómku Ľudmilu Pajdušákovú a slovenskí študenti sa pri jeho tvorbe museli riadiť špeciálnym zadaním.

Košice 19. septembra (TASR) - Na svetovej robotickej olympiáde First Global v Singapure bude v októbri reprezentovať Slovensko tím stredoškolákov z trnavskej strednej priemyselnej školy (SPŠ) technickej a gymnázia v Žiari nad Hronom. Na súťaž skonštruovali robota s názvom Ľudmila, ktorý má efektívne zozbierať, vytriediť a umiestniť loptičky dvoch rôznych veľkostí. Stroj predstavili na dvojdňovej technologickej konferencii SlovakiaTech Forum - Expo 2023 v Košiciach.

Svetové kolo robotickej súťaže sa v Singapure koná 7. až 10. októbra, stretnú sa tam študenti z viac ako 190 krajín. Témou tohto ročníka je využitie vodíka ako obnoviteľného zdroja energie.



Názov slovenského robota odkazuje na prvú slovenskú astronómku Ľudmilu Pajdušákovú a slovenskí študenti sa pri jeho tvorbe museli riadiť špeciálnym zadaním. "Úloha bola zbierať dve veľkosti loptičiek predstavujúcich kyslík a vodík, teda vodu, a separovať ich, čo vlastne reprezentuje tvorbu vodíka. Musíme tak čo najefektívnejšie zbierať tieto loptičky a uskladňovať ich v nádobách s tým, že ich treba vyzdvihnúť do určitej výšky," priblížil pre TASR člen slovenského tímu a študent SPŠ technická v Trnave Adam Kadlečík. Inšpiráciou bol menší robot, s ktorým trnavskí stredoškoláci vyhrali slovenské kolo súťaže. "Použili sme systém z kombajnov, ktorý zbiera loptičky najefektívnejšie veľkou plochou, aby sme dokázali nazbierať čo najväčší počet loptičiek naraz," doplnil Kadlečík.

Okrem robotickej súťaže budú mladí Slováci súťažiť aj v dobrovoľnej časti zameranej na projekty súvisiace s vodíkom. Ich projekt vodíkovej batérie sa dostal do finálovej desiatky, čo už samo osebe je vo svetovej konkurencii veľký úspech.

Na snímke Adam Kadlečík, spoluautor robota Ľudmila, ktorý zbiera loptičky a s ktorým bude súťažiť tím stredoškolákov na robotickej olympiáde v Singapure (7. - 10. októbra). Košice, 19. septembra 2023.
Foto: TASR František Iván