Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Česi v SR možno zaniknú s generáciou dnešných 70-tnikov

Foto: TASR

Dôvodom je podľa predstaviteľov menšiny fakt, že Česi, na rozdiel od iných národnostných menšín, oveľa viac podliehajú asimilácii s väčšinovým obyvateľstvom.

Bratislava 20. mája (TASR) – Nad budúcnosťou českej menšiny na Slovensku visí otáznik. Priznali to jej predstavitelia pri dnešnom 20. výročí prvej oficiálnej prezentácie českej národnostnej menšiny na Slovensku.
Ako dodávajú, dôvodom je fakt, že Česi, na rozdiel od iných národnostných menšín, oveľa viac podliehajú asimilácii s väčšinovým obyvateľstvom.

Podpredseda Českého spolku Bratislava Jiří Výborný pripomenul, že existencia českej menšiny na Slovensku, ktorú spomína už najstaršia uhorská kronika, bola vždy podmienená príchodom novej populácie priamo z Čiech. "Príslušníci českej menšiny sa okrem toho najneskôr v druhom alebo treťom pokolení už sami považovali za Slovákov, lebo v dôsledku veľmi podobného jazyka a blízkej kultúry s tým nemali žiadne problémy," uviedol pre TASR Výborný a pripomenul, že tento proces asimilácie prebieha intenzívne aj v súčasnosti.

Menšinu dnes tvoria zväčša starší ľudia

Výborný dodal, že v súčasnosti sa do českých krajanských združení v SR aktívne zapája odhadom okolo 3000 ľudí vo väčších mestách, teda necelá desatina zo všetkých osôb, ktoré sa počas ostatného sčítania ľudu v roku 2011 prihlásili k českej alebo moravskej národnosti. "Sú to väčšinou starší ľudia," spresnil Výborný. Dôvody vidí v súčasnej dobe, ktorá je poznačená silným individualizmom, ale tiež v tom, že ľudia musia riešiť iné veci, ako uchovávanie identity národnostnej menšiny. "Väčšina ľudí na Slovensku má podstatne vážnejšie starosti, a česká menšina nie je výnimka, ale súčasť majoritnej populácie so všetkými jej radosťami a starosťami."

"V týchto veciach je ťažko niečo naordinovať, to môže byť naše zbožné želanie," doplnila Výborného slová Marta Hrušovská, spoluzakladateľka prvého spolu Čechov na Slovensku. "Pokiaľ sa Česi nebudú mať chuť stretávať a pestovať svoje tradície a kultúru, tak ako je tomu napríklad v prípade Slovákov v Prahe, menšina zrejme zanikne s našou generáciou sedemdesiatnikov," uviedla Hrušovská. Dodala, že mladší, ktorých partnerom je Slovák alebo Slovenka, už podliehajú asimilácii. "Dnes už máme problém, aby sme sa pri stretnutiach porozprávali peknou češtinou," uviedla Hrušovská. Podobne ako Výborný si však myslí, že tento proces je prirodzený a netreba ho chápať negatívne. "V dnešnej dobe, ére zjednocovania a EÚ, takáto asimilácia nebolí," povedala Hrušovská.

Česká menšina na Slovensku si dnes pripomína 20. výročie svojej oficiálnej prezentácie. Stalo sa tak 20. mája 1993, na okrúhlom stole národnostných menšín u vtedajšieho prezidenta SR Michala Kováča, na ktorom sa zúčastnil zakladateľ Prípravného výboru Spolku Čechov na Slovensku Jiří Kozák.