Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Š. KASSAY: Je správne, že si štát posilňuje vplyv v energetike

Slovenská ekonomika sa za 20 rokov výrazne zmenila.

Bratislava 3. januára (TASR) - Energetika je strategické odvetvie a obrovský biznis, preto bolo v minulosti chybou predávať toto rodinné striebro. Je správne, že sa v súčasnosti štát snaží posilniť svoje postavenie, napríklad v plynárenstve. Povedal pre TASR zakladateľ a predseda Dozornej rady spoločnosti I.D.C. Holding profesor Štefan Kassay v rámci hodnotenia 20 rokov slovenskej ekonomiky.

„S energetickým potenciálom krajiny má gazdovať ten, kto je zodpovedný voči vlastnej krajine. Ten, kto môže znížiť riziká z vysokých cien a zastavenia dodávok plynu,“ konštatoval Kassay.

Slovenská ekonomika sa za 20 rokov výrazne zmenila. Mnohé firmy skrachovali, lebo neprežili zmenu vlastníctva v rámci privatizácie alebo podľahli silnej medzinárodnej konkurencii. „Nanovo sa však sformovali odvetvové štruktúry, pribudli nové, veľmi výkonné odvetvia. Označenie Slovenska za novodobého tigra či slovenský Detroit je vlastne synonymom úspechu,“ dodal Kassay. Rozhodnutie rozvíjať na Slovensku automobilový priemysel a vytvoriť priestor pre tri automobilky sa v súčasnosti ukazuje ako správne. Podľa Kassaya je otázne, či to tak ostane aj do budúcnosti. „Bude to dobré aj o dva či tri roky? Trh s automobilmi je presýtený, rastie chudoba, kto ich bude kupovať?“ pýta sa Kassay.

Za kľúčové rozhodnutie, ktoré ovplyvnilo aj slovenskú ekonomiku, považuje Kassay vstup do Európskej únie, a to napriek tomu, že v súčasnosti čelí ekonomickej kríze. „Chceme, aby toto spoločenstvo bolo silné, aby sme zvyšovali úroveň ekonomiky všetkých členských štátov i boli protiváhou v politicko-ekonomickom a názorovom celosvetovom usporiadaní. Krízové situácie súčasného diania nie sú dôvodom k pochybnostiam a likvidovaniu základných ideí,“ zdôraznil profesor.

Slovenské hospodárstvo je tiež pod tlakom krízy. Nedosahuje ani zďaleka rekordné prírastky hrubého domáceho produktu (HDP) z obdobia pred rokom 2009 a nezamestnanosť sa do budúceho roka nezníži pod 13 percent. „Napriek tomu môžeme jasať. Stagnujeme, žijeme, ale je to vždy lepšie ako úpadok,“ uzavrel Kassay.