Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Demeš bilancuje v knihe slovensko-britské vzťahy v modernej histórii

Na snímke snímke autor publikácie Pavol Demeš počas uvedenia svojej knihy Slovensko a Spojené kráľovstvo: Prvých 30 rokov. Kniha vychádza pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom. V Bratislave 4. apríla 2023. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Dnes je komunita Slovákov v Británii veľká, spoločne by na Slovensku vytvorili tretie najväčšie mesto, 140.000 obyvateľov, poznamenal britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker.

Bratilava 4. apríla (TASR) – Slovensko-britské vzťahy bilancuje v novej knihe "Slovensko a Spojené kráľovstvo: Prvých 30 rokov" bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. Publikáciu, ktorá vznikla pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom, uviedli do života v utorok v Bratislave.

"Ukázala nám, že na britsko-slovenské priateľstvo sa dá spoľahnúť, a že sme partnermi v každej oblasti života, od politiky k ekonomike, od kultúry po ľudské práva," povedal britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ku knihe, ktorá zachytáva široké spektrum informácií, ale aj historické fundamenty. Pripomenul, že po roku 1989 bola Británia jednou z prvých západných európskych krajín, ktorá pracujúcim Slovákom i študentom otvorila svoje dvere. "Dnes je komunita Slovákov v Británii veľká, spoločne by na Slovensku vytvorili tretie najväčšie mesto, 140.000 obyvateľov," poznamenal Baker. Spomenul tiež britskú komunitu na Slovensku, ktorá "je síce malá, ale energická". Veľvyslanec tiež ocenil vzájomné slovensko-britské obchodné a investičné väzby. "Táto kniha poskytuje základ pre novú generáciu na ďalšie bádanie našich bohatých vzťahov," dodal.

Na snímke uvedenie knihy Pavla Demeša Slovensko a Spojené kráľovstvo: Prvých 30 rokov. Kniha vychádza pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom. V Bratislave 4. apríla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Hosťom sa prihovoril aj Tomáš Strážay, riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA), ktorá je vydavateľom knihy. Pripomenul, že knižná novinka, v ktorej autor skúma príbeh slovensko-britských vzťahov v modernej histórii, je už štvrtou Demešovou publikáciou zameranou na bilaterálne vzťahy Slovenska, podobnú napísal o Spojených štátoch, Kanade a Izraeli. "Je zbierkou dôležitých faktov a dát, o ktoré sa budú môcť opierať záujemci, experti, študenti medzinárodných vzťahov so zameraním na Veľkú Britániu alebo zahraničnú politiku Slovenska aj v budúcnosti,“ priblížil Strážay bilingválnu slovensko-anglickú knihu, dostupnú aj v elektronickej podobe.

Publikácia čitateľov zaujme aj exkluzívnou fotografickou prílohou. "Ide o všetky fotografie kráľovských návštev, nechýbajú zábery Princa Charlesa a princeznej Diany v roku 1991 na Slovensku," povedal pre TASR Pavol Demeš. V knihe nechýbajú fotografie všetkých britských premiérov, ktorí navštívili Bratislavu, a snímky zachytávajúce slovenských prezidentov a premiérov na návšteve Veľkej Británie.