Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Fiačan: Z mnohých rozhodnutí Ústavného súdu vnímame už len ich odlesk

Na snímke predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky 22. februára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Náš Ústavný súd už v prvých mesiacoch rozhodovacej činnosti preukázal, že Ústavný súd ako laboratórium naozaj funguje, uviedol Fiačan.

Bratislava 22. februára (TASR) - Z mnohých rozhodnutí, ktorými Ústavný súd (ÚS) SR od roku 1993 ovplyvnil ústavný, politický, hospodársky a spoločenský život na Slovensku, vnímame plynutím času len ich odlesk, zjednodušenú podstatu. Pre dokonalé porozumenie ústavnému súdnictvu je tieto rozhodnutia potrebné nanovo objaviť a premyslieť. Pri príležitosti osláv 30. výročia Ústavného súdu to vo svojom príhovore uviedol jeho predseda Ivan Fiačan.

Pri tejto príležitosti bola uvedená do života publikácia s názvom Ústavný súd Slovenskej republiky (1993 - 2023) - Ústavné súdnictvo v premenách času. "Uplynulých 30 rokov bolo veľkým darom kľukatého vývoja demokracie, ktorého dôležitou súčasťou bol a stále je Ústavný súd," povedal Fiačan.

Vyjadril úprimnú radosť z 30-ročnej existencie súdu. "Avšak nie emócie, hoci aj tie sú prítomné, ale takpovediac nutnosť spovede či odpočtu v prítomnosti osobností, ktoré si vážime, je hlavným dôvodom nášho záväzku využiť výročie na krátke zamyslenie sa," zdôraznil.

Pozornosť upriamil napríklad na rozhodnutie, že prezident nebol povinný odvolať ministra, že parlament môže meniť privatizáciu v jej priebehu, čiže rozhodovať koncepčné otázky.



"Neskôr rozhodol, že nemožno invalidné dôchodky odoberať plošne. A v individuálnych veciach napríklad rozhodol, že polícia nesmie byť pasívna pri domácom násilí, že väzba musí byť dôvodná a radšej má byť nahradená miernejším opatrením. A o tom všetkom môžu novinári slobodne písať vrátane kritiky sudcov," podotkol.

Poukázal na ideu spoluautora myšlienky ústavného súdnictva Hansa Kelsena, ktorý si predstavoval pracovňu sudcov ako laboratórium, kde sa v ideálnom prostredí presne premeria ústavnosť. "Náš Ústavný súd už v prvých mesiacoch rozhodovacej činnosti preukázal, že Ústavný súd ako laboratórium naozaj funguje," dodal Fiačan.

Ústavný súd SR je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. Skladá sa z 13 sudcov, ktorých vymenúva prezident SR na návrh Národnej rady SR na 12 rokov. Rozhoduje v pléne (všetkých 13 sudcov) alebo v senáte, ktorý sa skladá z predsedu senátu a dvoch sudcov.