Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Matičiari v Nitre si pripomenuli vznik ústavy špeciálnym koncertom

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Spevácky zbor slovenských učiteľov oslávil v minulom roku svoju storočnicu. Pôsobili v ňom až dodnes stovky učiteľov, študentov aj nepedagogických zamestnancov školstva z celého Slovenska.

Nitra 18. septembra (TASR) – Dom Matice slovenskej v Nitre si v sobotu (17. 9.) pripomenul 30. výročie od vzniku Ústavy SR. Špeciálnym hosťom podujatia bol Spevácky zbor slovenských učiteľov, ktorý ponúkol návštevníkom špeciálne pripravený repertoár skladieb pod taktovkou súčasného dirigenta Štefana Sedlického, informovala riaditeľka Domu Matice slovenskej v Nitre Veronika Bilicová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov oslávil v minulom roku svoju storočnicu. Pôsobili v ňom až dodnes stovky učiteľov, študentov aj nepedagogických zamestnancov školstva z celého Slovenska. V histórii zboru sa vystriedali dirigenti Ján Strelec, Ján Valach, Juraj Haluzický, Peter Hradil a Štefan Sedlický.

Prvým verejným vystúpením bol koncert v Novom Meste nad Váhom pod vedením Miloša Ruppeldta. Za 100 rokov svojej nepretržitej činnosti obmedzene zbor fungoval aj počas druhej svetovej vojny, reprezentoval Slovensko stovkami koncertov doma i v zahraničí.