Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

P. Csáky by uvítal novú slovenskú ústavu, ale nevidí to reálne

Na snímke Pál Csáky počas rozhovoru pre TASR v Bratislave. Foto: TASR

Slovenská ústava prešla za 30 rokov desiatkami úprav.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Pôvodná verzia Ústavy SR bola pred 30 rokmi prijatá rýchlo, bez spoločenskej či odbornej diskusie. Z pohľadu ústavnoprávnej čistoty by bolo dobré napísať novú, modernú ústavu. Myslí si to bývalý predseda SMK Pál Csáky, ktorý však tvorbu novej ústavy nevidí reálne. Obáva sa, že prípadné pokusy by vytvorili horší dokument v porovnaní so súčasným. Základný zákon štátu oslávi 1. septembra 30 rokov.

"Rád by som videl novú, modernú Ústavu SR, no jej prijatie teraz vidím ako absolútne nemožné. Takýto krok totiž potrebuje stabilné politické prostredie a nadhľad zo strany autorov. Teraz nedisponujeme ani jedným z týchto atribútov," uviedol pre TASR Csáky.

Nazdáva sa, že v súčasnosti by sa pri tvorbe novej ústavy objavili lobistické skupiny na ústavné zakotvenie svojich podľa Csákyho nemiestnych požiadaviek. Na slovenskej politickej scéne nevidí garanciu toho, že by sa zabránilo prijatiu niektorých takýchto návrhov. "Je tu reálne nebezpečenstvo, že by vznikol horší dokument, ako je súčasný. Neostáva nám teda nič iné, len vystačiť si so súčasne platnou ústavou," podotkol pre TASR.

Ako občan SR maďarskej národnosti nie je spokojný s úvodom preambuly. Dnes znie "My národ slovenský", Csáky by chcel zmenu na "My občania SR". "Odstránil by som nepríjemný nacionalistický úvodný tón dokumentu," vysvetlil.

Slovenská ústava prešla za 30 rokov desiatkami úprav. Za skutočne dôležitú zmenu považuje Csáky novelizáciu základného zákona štátu, ktorá súvisela so vstupom Slovenska do Európskej únie. "Patrím medzi spoluiniciátorov tejto zmeny. Bol som vtedy člen vlády SR zodpovedný za vstup SR do EÚ," doplnil Csáky pre TASR.