Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

P. Kosatík: Slovenský verejný život je nesmierne dynamický

Na snímke pohľad na mestskú časť Bratislava - Staré Mesto. Vpravo v pozadí Bratislavský hrad, pod ním Katedrála sv. Martina, uprostred v pozadí Most SNP, Bratislava. Foto: TASR/Marko Erd

Podľa autora sa s plynúcimi rokmi oddelené krajiny začali jedna druhej vzďaľovať, "opúšťali sa" napríklad v politike.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Kam sa uberal slovenský národ uplynulých 30 rokov samostatnosti rozoberá Pavel Kosatík v knihe Slovensko 30 let poté. Český spisovateľ, historik a scenárista v nej nadväzuje na publikáciu Slovenské století, ponúka pohľad na vývoj vzťahu Slovákov a Čechov a stručnú históriu od ich federálneho rozchodu.

"Zo začiatku nebolo medzi našimi národmi všetko len rozdelené. Tých 30 rokov malo najskôr i svoj pokračujúci česko-slovenský vývoj. Hlavne v prvých rokoch po roku 1992 sme sa z oboch strán cez novú hranicu stále dosť pozorovali. Zaujímali sme sa o to, ako sa tým druhým darí, pretože sme na to boli z minulosti zvyknutí, boli sme tak vychovaní," sumarizuje Kosatík v záverečnej kapitole.

Podľa autora sa s plynúcimi rokmi oddelené krajiny začali jedna druhej vzďaľovať, "opúšťali sa" napríklad v politike. "Slovenský verejný život je nesmierne dynamický, omnoho viac než český, stále je tam čo riešiť. Stále sme to s nimi sledovali, ale práveže len sledovali. Nežili sme to už s nimi. Slovensko sme začali znovu vnímať len turistickými očami. Teda ako tí, ktorí 'iba prechádzajú'. Bez osobného vzťahu k tomu, čo vidia. K tomu, na čom tam ľuďom skutočne záleží," tvrdí autor s tým, že práve o tom sčasti vypovedá jeho kniha.

Podľa Kosatíka má v Česku málokto ilúzie o svojom štáte. "Kritizujeme si na ňom skoro všetko, rovnako ako Slováci na tom svojom," konštatuje s tým, že oba štáty a spoločnosti sa však v priebehu uplynulých troch dekád nepozorovane rozišli. "A viac než sa to zdá zrejmé z večerných televíznych správ. Jednotlivé udalosti sa stále zdajú zrozumiteľné. Celok však vypovedá o tom, že sa oba národné svety navzájom opustili," podčiarkuje.

Paralely medzi oboma štátmi nachádza v politike. Podľa Kosatíka vládne momentálne v oboch krajinách aj pri všetkých rozporoch stále demokraticky lepšia a znesiteľnejšia z celkovej politickej ponuky, ktorá je k dispozícii. "Ani v Česku, ani na Slovensku sa teraz na konci augusta 2022 nenaplňuje žiadny čierny demokratický scenár. Je ale zarážajúce, ako ľahko by to mohlo byť tiež inak," naznačuje spisovateľ.

Knižnú novinku pôvodne plánoval ako fejtonistické dielo či kombináciu fejtónu a interview, napokon je výsledkom vecná, podľa autora miestami až surová analýza súčasnej situácie na Slovensku. Kniha vyšla v nakladateľstve Práh doplnená o 16 strán farebných fotografických príloh.