Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Pekarová Adamová si želá viac vzdelávania o spoločnej histórii

Na snímke predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová pózuje v priestoroch PSP ČR. Foto: TASR- Barbora Vizváryová

Potenciál na väčšiu spoluprácu oboch krajín vidí Pekarová Adamová v boji proti dezinformáciám.

Praha 1. januára (TASR) – Mladí Česi sa o Slovensko zaujímajú menej, než by si želala predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová. Vzájomnému porozumeniu oboch národov by pomohlo aj viac vzdelávania o spoločnej histórii, povedala šéfka dolnej komory českého parlamentu spravodajkyni TASR v Prahe.

Podľa nej by bolo vhodné, aby sa žiaci a študenti v Česku viac učili o modernej histórii, najmä o minulom storočí. "O tom období sa v českých školách učí menej než napríklad o praveku, o starom Ríme a podobne. A je to veľká škoda, pretože nás to ovplyvňuje oveľa viac než to, čo sa dialo v staroveku. Bola by som rada, keby sa to zlepšilo a určite by to napomohlo aj nášmu väčšiemu vzájomnému porozumeniu," myslí si predsedníčka snemovne.

Keď vidíme, ako spolu krajiny aj v dnešnej dobe bojujú, je podľa Pekarovej Adamovej čoraz pozoruhodnejšie, že Česko a Slovensko sa rozišli pokojne. "Je to inšpiratívne aj pre ostatných, to počujem veľmi často na všetkých cestách, kde sa k tej téme dostaneme," povedala šéfka dolnej komory českého parlamentu. "Možno sme si to vtedy dostatočne nevážili," dodala.

Česi a Slováci k sebe majú podľa predsedníčky PSP ČR logicky bližšie. Myslí si, že je to dané nielen jazykovou blízkosťou a históriou, ale aj intenzívnymi stykmi oboch spoločností. "Môžem to potvrdiť. Som vydatá za Slováka, je to o mne asi známe," povedala s úsmevom.

Potenciál na väčšiu spoluprácu oboch krajín vidí Pekarová Adamová v boji proti dezinformáciám. "Práve vďaka jazykovej blízkosti máme prepojený tento nielen mediálny, ale aj dezinformačný priestor. A to využívajú všetky elementy, ktoré sa v našich krajinách snažia podrývať dôveru ľudí v demokraciu a inštitúcie ako také," povedala.

Problém by krajiny podľa nej mohli riešiť spoločne. Mnoho Slovákov číta české dezinformačné zdroje, rovnako ako Česi čítajú tie slovenské, povedala šéfka Snemovne. "Obidve krajiny sme trochu zaspali, pretože to nie je nový fenomén," domnieva sa Pekarová Adamová.

Hoci si nemyslí, že by sa obe krajiny mali navzájom pomeriavať, kto prešiel aký kus cesty, niektoré prieskumy verejnej mienky prinášajú podľa nej na Slovensku horšie výsledky. "Musím povedať, že ma to trápi. Bola by som nerada, ak by sme sa vydávali na cestu, ktorú by si prialo Rusko – do jeho sféry vplyvu, ktorú by veľmi radi uplatňovali aj u nás," uzavrela predsedníčka dolnej komory Parlamentu ČR.