Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

RTVS si pripomenie 30. výročie Ústavy SR tematickým vysielaním

Na archívnej snímke Ústava Slovenskej republiky. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pripravené budú priame prenosy, rozhlasové i televízne diskusné relácie, rozhovory či filmy.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo štvrtok (1. 9.) pripomenie 30. výročie prijatia Ústavy SR celodenným tematickým vysielaním. Pripravené budú priame prenosy, rozhlasové i televízne diskusné relácie, rozhovory či filmy, ale aj nový dokument Ako vznikala Ústava SR z dielne košického štúdia. TASR o tom informoval Stanislav Čačko z RTVS.

Jednotka odvysiela priamy prenos z udeľovania štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana z historickej budovy SNR v Bratislave. Následne si pamätný deň uctí vysielaním príbehu Ľudovíta Štúra z cyklu Slovenský panteón – príbehy osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska a dokumentárnym filmom Cesty Slovenskom. Ponúkne tiež hudobno-tanečný film Rodná zem.

Dvojka bude 30. výročie reflektovať predovšetkým v hlavnom vysielacom čase. Tematické vysielanie otvorí nový dokument Ako vznikala Ústava SR. Nasledovať bude priamy prenos z Banskej Bystrice z podujatia Deň Ústavy SR, na ktorý budú cez deň upozorňovať aj živé vstupy zo Slovenského dňa kroja. Naplánovaná je tiež diskusná relácia Večera s Havranom na tému Máme v sebe ústavnosť? Diváci sa môžu tešiť aj na Chvíľku poézie. Počas dňa nebudú chýbať ani dokumenty o slovenskej histórii.

Trojka si Deň Ústavy SR pripomenie dokumentom Dvojitý kríž na trojvrší, ktorý priblíži korene a vývoj štátneho znaku.

Spravodajský okruh RTVS :24 odvysiela živé prenosy z úvodu Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR, z jej slávnostného zasadnutia, na ktorom vystúpia najvyšší ústavní činitelia, ale aj z odovzdávania štátnych ocenení predsedom NR SR. Odvysiela tiež záznam spravodajských relácií Československej televízie Denník ČST a Udalosti-komentáre. Ďalšie informácie o oslavách prinesie v pravidelných spravodajských reláciách.

Rádio Slovensko v programe Dobré ráno, Slovensko! ponúkne rozhovor Juraja Šimka s Adamom Berkom, autorom knihy Ilustrovaná Ústava SR. Hosťami Mateja Baránka budú Ľubomír Fogaš, bývalý poslanec NR SR a spoluautor Ústavy SR a Ivan Šimko, bývalý poslanec NR SR a exminister vnútra. Nora Gubková privíta sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu SR Petru Príbelskú.

Rádio Regina odvysiela rozhovor s predsedom Ústavného súdu SR Ivanom Fiačanom. Program má pripravené aj Rádio Regina Stred.

Rádio Devín vyzdvihne v reláciách kultúrne dedičstvo, štátnosť, duchovnú kultúru a tradíciu, ako aj diela slovenských tvorcov.

Rádio_FM si pripomenie Deň Ústavy SR v spravodajských blokoch a v prúdovom vysielaní. Rádio Slovakia International pripravilo monotematické relácie so zámerom poukázať na skutočnosť, že prijatie ústavy pred tromi desaťročiami potvrdilo demokratickú orientáciu štátu.