Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Ústavný súd: Ústava sa stala základom tvorby právneho poriadku SR

Na archívnej snímke v Košiaciach budova Ústavného súdu SR. Foto: TASR František Iván

K týmto princípom a hodnotám je potrebné podľa ÚS viesť najmä mladú generáciu.

Košice 31. augusta (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR pripomína, že 1. september 1992 je významným dňom v dejinách slovenskej štátnosti. "Ústava ako základný zákon Slovenskej republiky sa stala základom a východiskom tvorby právneho poriadku a demokratického usporiadania Slovenskej republiky," uviedol v stredu ÚS.

Ústava podľa neho reprezentuje univerzálne a vždy platné princípy demokracie a humanizmu a nezabúda ani na národné hodnoty. Vychádza z princípu jednoty národných, občianskych a medzinárodných prvkov v právnom poriadku SR a nadväzuje na idey takých významných dokumentov, ako sú Všeobecná deklarácia ľudských práv a Listina základných práv a slobôd.

"Ústava explicitne zveruje úlohu ochrany ústavnosti do rúk sudcov Ústavného súdu, pre ktorých je ochrana ústavnosti nielen ústavnou povinnosťou, ale v prvom rade poslaním. Riadiť sa ústavou a ochraňovať jej princípy a hodnoty je však úlohou všetkých orgánov verejnej moci v rámci im zverených kompetencií," uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

K týmto princípom a hodnotám je potrebné podľa ÚS viesť najmä mladú generáciu. ÚS preto v rámci dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční vo virtuálnej podobe 29. septembra, vyhlásil literárnu súťaž na tému "Ústava – základný zákon štátu". Určená je pre študentov vysokých škôl a záujemcovia sa do nej môžu zapojiť do 16. septembra.

ÚS 28. a 29. septembra organizuje svoju tradičnú konferenciu Ústavné dni a jej nosnou témou bude Ústava Slovenskej republiky ako normatívny základ demokratického a právneho štátu.