Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia 30. výročie osamostatnenia SR

Výročie prijatia Ústavy SR si pripomenú aj na slávnostnej schôdzi NRSR

Na snímke zhromaždení občania pred historickou budovou SNR na Župnom námestí. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na slávnostnej schôdzi majú vystúpiť s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NRSR Boris Kollár, ako aj premiér Eduard Heger.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Výročie 30 rokov od prijatia Ústavy SR si Národná rada (NR) SR pripomenie 1. septembra aj slávnostným zasadnutím parlamentu v priestoroch budovy na Župnom námestí v Bratislave. Po zasadnutí bude nasledovať udeľovanie štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NRSR.

Na slávnostnej schôdzi majú vystúpiť s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NRSR Boris Kollár, ako aj premiér Eduard Heger. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Kollára Michaela Jurcová. Medzi pozvanými sú podľa nej aj bývalí predsedovia NR SR a ďalší hostia.

Cenu Jozefa Miloslava Hurbana by mali dostať šiesti laureáti. Kollár avizoval, že in memoriam ocení aj nedávno zosnulého kardinála Jozefa Tomka. Cenu odovzdáva predseda NRSR. Oceniť tak môže jednotlivca či kolektív za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti v SR. Štátnu cenu Hurbana možno udeliť aj občanovi iného štátu alebo v humanitárnej oblasti. S udelením ceny je spojená aj finančná odmena.