Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia 75. výročie oslobodenia

V Košiciach si pripomenuli záchranu ľudí počas 2. sv. vojny

Na snímke pietny akt kladenia vencov a kytíc pri pamätníku Červenej armády na Námestí osloboditeľov pri príležitosti 75. výročia oslobodenia mesta Košice, v Košiciach 19. januára 2020. Foto: TASR - Roman Hanc

Mikuláš Lexmann zachránil počas druhej svetovej vojny viacero ľudí, ktorých ukrýval pred terorom Strany šípových krížov v krypte dominikánskeho kostola v Košiciach.

Košice 19. januára (TASR) – Spomienková slávnosť záchrany ľudí počas druhej svetovej vojny sa v nedeľu konala v Košiciach. Pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Košíc a Roka Mikuláša Lexmanna si pripomenuli počin tohto dominikána, ale aj jedného zo zachránených - spisovateľa Olivera Rácza. Pre TASR to povedal prasynovec Mikuláša Lexmanna, Juraj Lexmann.

Slávnosť sa začala svätou omšou, ktorú celebroval emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč s dominikánskym provinciálom Damiánom Mačurom a inými dominikánmi. Nasledovala akadémia, na ktorej so svojimi príspevkami okrem Juraja Lexmanna vystúpili aj syn spisovateľa Rácza, či predseda Slovenského katolíckeho kruhu v Košiciach Martin Sedlák. „Potom sme položili veniec k pamätnej tabuli Olivera Rácza, ktorá je na budove Gymnázia a Základnej školy Sándora Máraiho s vyučovacím jazykom maďarským v Košiciach,“ povedal Juraj Lexmann s tým, že spisovateľ by sa v týchto dňoch dožil 102. narodenín.

Mikuláš Lexmann zachránil počas druhej svetovej vojny viacero ľudí, ktorých ukrýval pred terorom Strany šípových krížov v krypte dominikánskeho kostola v Košiciach. „V podmienkach prísnej konšpirácie sa mu podarilo zachrániť 20 až 30 ľudí, a to bez rozdielu viery, národnosti, politickej príslušnosti. Bol to hrdinský počin,“ uviedol Juraj Lexmann s tým, že Mikuláš Lexmann je zapísaný aj ako záchranca Židov v Holocaust Memorial Centre v Budapešti.

Podľa jeho slov po tom, ako chodby krypty vyčistili, do priestorov nainštalovali elektrické vedenie, osvetlenie a zrealizovali aj odvetranie, aby sa tam ľudia mohli bezpečne zdržiavať. „Vstup do krypty bol z kostola. Veľmi sofistikovane bola premyslená, plánovaná aj realizovaná i distribúcia potravín či vody, keďže nedošlo v priebehu mesiacov december 1944 až 18. január 1945 k prezradeniu úkrytu,“ dodal.