Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Volebné štúdio TASR TV s J.Hrabkom: Hodnotenie výsledkov eurovolieb

Sledujte záznam.

,aktualizované 

- Volebná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla v Trenčianskom samosprávnom kraji 37,85 percenta. Po Bratislavskom samosprávnom kraji bola druhá najvyššia spomedzi slovenských krajov.

- V Nitrianskom kraji získala vo voľbách do Európskeho parlamentu najviac hlasov strana Smer-SD. Podľa údajov Štatistického úradu SR ju volilo 45.368 voličov, čo je 26,01 percenta. Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 40.892 hlasmi a 23,44 percenta.

- V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) vyhrala voľby do Európskeho parlamentu strana Smer-SD pred Progresívnym Slovenskom (PS), tretia skončila Republika. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

- Aj v pondelok treba počas dňa na celom Slovensku počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

- Najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu získal od voličov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Smer-SD so ziskom 26,57 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

- V trojici pobaltských krajín získali najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) konzervatívne subjekty, ktoré patria do Európskej ľudovej strany(EPP). TASR o tom informuje na základe správ agentúry APA.

- Basketbalisti Bostonu Celtics zvíťazili aj v druhom domácom zápase vo finále NBA. V noci na pondelok zdolali hráčov Dallasu Mavericks 105:98 a v sérii vedú 2:0. Tretí duel je na programe v noci na štvrtok v Dallase.

- Spojené štáty požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby hlasovala o ich návrhu rezolúcie, ktorý podporuje plán "okamžitého prímeria s prepustením rukojemníkov" medzi Izraelom a hnutím Hamas.

- Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Nemecku zvíťazili s jasným náskokom kresťanskí demokrati z CDU/CSU. Získali 30,0 percenta hlasov. Druhá skončila krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 15,9 percenta.

- V Slovinsku sa víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) podľa očakávaní stala konzervatívna opozičná Slovinská demokratická strana (SDS).

- Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Rakúsku v nedeľu podľa očakávaní zvíťazila pravicová populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

- V severských štátoch EÚ si v nedeľu vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) polepšili ľavicové a zelené strany, zatiaľ čo podpora krajne pravicových strán tam klesla.

- Nacionalistická strana Nová flámska aliancia (N-VA) je pravdepodobným víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Belgicku.

- Predseda hnutia ANO Andrej Babiš považuje víťazstvo svojho hnutia v eurovoľbách za veľké zadosťučinenie a famózny úspech.

- V nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku zvíťazila strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá však nedosiahla taký dobrý výsledok ako pred piatimi rokmi.

- Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) poďakovalo za hlasy získané v eurovoľbách. V Európskom parlamente (EP) chce hájiť záujmy Slovenska.

- Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu za SNS, sa poďakoval každému priaznivcovi za odovzdaný hlas.

- Zvolený prezident SR Peter Pellegrini praje novým slovenským europoslancom, aby dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku. Uviedol to na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnili.

- Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sú pre hnutie Republika príjemným prekvapením, zároveň aj obrovským záväzkom a zodpovednosťou. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol líder Republiky Milan Uhrík.

- Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vyhrala Európska ľudová strana (EPP), nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE).