Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Volebné štúdio TASR TV s J.Hrabkom: Hodnotenie výsledkov eurovolieb

Sledujte záznam.

,aktualizované 

- Predseda hnutia ANO Andrej Babiš považuje víťazstvo svojho hnutia v eurovoľbách za veľké zadosťučinenie a famózny úspech.

- V nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku zvíťazila strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá však nedosiahla taký dobrý výsledok ako pred piatimi rokmi.

- Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) poďakovalo za hlasy získané v eurovoľbách. V Európskom parlamente (EP) chce hájiť záujmy Slovenska.

- Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu za SNS, sa poďakoval každému priaznivcovi za odovzdaný hlas.

- Zvolený prezident SR Peter Pellegrini praje novým slovenským europoslancom, aby dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku. Uviedol to na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnili.

- Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sú pre hnutie Republika príjemným prekvapením, zároveň aj obrovským záväzkom a zodpovednosťou. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol líder Republiky Milan Uhrík.

- Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vyhrala Európska ľudová strana (EPP), nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE).

- Strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Taliansku. Vyplýva to z odhadov založených na exit polloch, ktoré v nedeľu večer po uzavretí volebných miestností zverejnili talianske médiá.

- Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Španielsku vyhrala konzervatívna pravicová Ľudová strana (PP) so ziskom 22 mandátov.

- Voľby do Európskeho parlamentu v Česku vyhralo hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša so ziskom 26,14 percenta hlasov.

- Volebná účasť v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) dosiahla 34,38 percenta. Stala sa historicky najvyššou z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

- Španielska pravicová Ľudová strana podľa predbežných neoficiálnych výsledkov porazila v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu Španielsku socialistickú robotnícku stranu premiéra Pedra Sáncheza, naznačujú prvé prieskumy pre tamojšiu verejnoprávnu televíziu.

- Americký basketbalový tréner Rudy Tomjanovich získal Cenu Chucka Dalyho za celoživotné dielo. Udelila mu ju Národná basketbalová trénerská asociácia (NBCA).

- V poradí tretia skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament (EP) v nedeľu večer zverejnil odhad výsledkov eurovolieb potvrdila, že Európska ľudová strana (EPP) bude zrejme víťazom eurovolieb 2024.

- Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Kanady, deviatych pretekoch seriálu F1.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu informoval o rozpustení Národného zhromaždenia. Zároveň oznámil termín predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. júna a 7. júla.

- Minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc v nedeľu oznámil svoju rezignáciu po tom, ako minulý mesiac pohrozil odchodom z vlády pre chýbajúcu povojnovú stratégiu pre Pásmo Gazy.

- Hádzanári FC Barcelona sa stali víťazmi Ligy majstrov 2023/24, keď vo finále na turnaji najlepších štyroch v Kolíne nad Rýnom zdolali Aalborg HB 31:30.