Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Vláda rozhodne o rozšírení siete ambasád

Sieť zastupiteľských úradov SR v zahraničí by sa mala ešte pred letnými prázdninami rozšíriť o obnovené veľvyslanectvá v Austrálii a Bruseli.

- Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vyzvala na prímerie v Pásme Gazy a na neobmedzený prístup pre humanitárnu pomoc do tejto palestínskej enklávy.

- Ukrajinská armáda počas noci zostrelila 13 zo 14 útočiacich ruských dronov. V stredu o tom prostredníctvom sociálnej siete Telegram informovalo ukrajinské letectvo.

- Izrael v utorok oznámil, že od augusta prejde na systém predcestovnej elektronickej registrácie (ETA) pre návštevníkov z krajín bez vízovej povinnosti.

- Teplota vzduchu v indickom hlavnom meste Naí Dillí dosiahla v utorok rekordne vysokých 49,9 stupňa Celzia, oznámil Indický meteorologický úrad (IMD). TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP.

- Basketbalisti Minnesoty Timberwolves zvíťazili vo štvrtom finále Západnej konferencie na palubovke Dallasu Mavericks 105:100 a znížili stav série na 3:1. Piaty duel je na programe v noci na piatok v Minnesote.

- Hokejisti Floridy Panthers zvíťazili vo štvrtom finále Východnej konferencie NHL nad New Yorkom Rangers 3:2 po predĺžení a vyrovnali stav série na 2:2. Štvrtý semifinálový duel NHL rozhodol po 72 sekundách extračasu Sam Reinhart.

- Počet popráv zaznamenaných v minulom roku na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015. Prudký nárast zaznamenali najmä v Iráne a na celom Blízkom východe, uvádza sa v správe Amnesty International (AI) zverejnenej v stredu.

- Severokórejský vodca Kim Čong-un prehlásil, že vojenské prieskumné satelity sú kľúčové pre národnú sebaobranu proti nepriateľským hrozbám a krajina sa nikdy nevzdá projektu vesmírneho prieskumu, uviedli v stredu tamojšie štátne médiá.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron po utorkových vládnych konzultáciách v Brandenbursku demonštrovali jednotu v otázkach potreby hospodárskeho rastu EÚ a vojenskej pomoci Ukrajine.

- Sieť zastupiteľských úradov SR v zahraničí by sa mala ešte pred letnými prázdninami rozšíriť o obnovené veľvyslanectvá v Austrálii a Bruseli. Vyplýva to z návrhu, o ktorom bude v stredu rokovať vláda.

- Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že samotná jej munícia nemohla spôsobiť nedeľný požiar v utečeneckom tábore v Rafahu, pri ktorom podľa zdravotníckych úradov v Pásme Gazy zahynulo 45 ľudí a ďalších vyše 200 sa zranilo.

- Slovenský hokejový útočník Martin Mišiak podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Chicagom Blackhawks.

- Alžírsky atlét Djamel Sedjati zabehol v utorok na mítingu Zlatá tretra v Ostrave svetový výkon roka v behu na 800 m časom 1:43,51 min.

- Dan Bylsma sa stal novým trénerom hokejistov Seattlu Kraken v NHL. Vo funkcii nahradil Davea Hakstola, ktorý tím viedol od jeho vstupu do profiligy v roku 2021.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). V ustanovení novely vidí rozpor s ústavou, legislatíva môže podľa nej ohroziť slobodu umenia.

- Nová Národná nemocnica má stáť v bratislavskom Ružinove. Detská nemocnica sa má postaviť na Rázsochách.

- Ministri financií Rakúska, Chorvátska a Slovinska v utorok vyzvali na dosiahnutie pokroku v oblasti integrácie kapitálových trhov v Európskej únii (EÚ).

- Nórsky tenista Casper Ruud postúpil suverénne do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.

- Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nevidí dôvod na zriadenie vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).