Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila

OTESTUJTE SA: Skrýva sa vo vás meteorológ? Rozoznajte tieto výrazy

Tieto pojmy a výrazy pravidelne zachytávame počas predpovedí počasia, no viete, čo presne znamenajú?

- Rusko uviedlo, že nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

- Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali po jeho návrate do väznice v New Yorku - krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA.

- Pravoslávni kresťania slávia Kvetnú nedeľu. Počas tohto dňa si pripomínajú vstúpenie Isusa Christa do Jeruzalema.

- Iracký parlament schválil zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá ho má k dispozícii.

- Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic.

- Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula obavy časti Lotyšov, že ich krajina by mohla byť ďalším cieľom imperiálnej politiky Ruska.

- Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

- Slovenský džudista Márius Fízeľ získal na majstrovstvách Európy v Záhrebe bronzovú medailu v kategórii nad 100 kg. V rozhodujúcom súboji repasáže zdolal Nemca Erika Abramova na ippon.

- Futbalisti Žiliny zvíťazili v zápase 7. kola nadstavby Niké ligy v skupine o titul nad Trnavou 2:0, vďaka čomu zostala práve so Spartakom v priamom boji o druhé miesto ligovej tabuľky. Oba rtímy majú na konte 51 bodov.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v druhom prípravnom zápase s Čechmi v Bratislave 1:4. V ďalšom bloku prípravy sa predstavia 3. mája v Žiline proti Poliakom a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí výber USA.

- Slovensko remízuje po druhej tretine 1:1 s Českom v príprave na MS.

- Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

- Slovensko prehráva po prvej tretine 0:1 s Českom v príprave na MS.

- Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki, informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry AFP.

- Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok (26. 4.) Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

- Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Poukázala na to všeobecná lekárka Jana Bendová. Apeluje preto na zmenu štýlu. Odporúča zdravé stravovanie či pravidelný pohyb.

- Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

- Vodiči budú musieť počas víkendu na diaľnici D1 rátať s obmedzením. V smere od Bratislavy na Trnavu bude prebiehať oprava pravého jazdného pruhu. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

- Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.