Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia

Zamestnanci by mohli rekreačný poukaz preniesť na rodiča

Poslanci tak chcú maximalizovať využívanie týchto poukazov a zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu.

- Česká vláda schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy.

- Britský kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

- Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly. Od 29. mája začne jazdiť aj spoj z Bratislavy do Dubrovníka.

- Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA, informuje TASR podľa agentúry AP a stanice CNN.

- Mesto Bratislava má svoj prvý komplexný klimatický plán. Cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 a posilnenie ochrany obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami zmeny klímy.

- Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

- Slovenské tenistky nastúpia v 1. kole finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Seville proti Američankám. V prípade víťazstva sa vo štvrťfinále stretnú so štvrtou nasadenou Austráliou. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF.

- Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR, na ktorom mal generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vysvetľovať pochybnosti súvisiace s jeho rozhodnutiami po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), neotvorili.

- Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie spoločnosti Meta pre jej zaobchádzanie s politickou reklamou na svojich platformách Facebook a Instagram pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

- Muž zaútočil s mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna. Uviedla to v utorok miestna polícia, ktorá podozrivého zadržala. So zraneniami bolo hospitalizovaných päť osôb, píše TASR na základe správy agentúry AFP a britskej stanice BBC.

- Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok podporí v júnových eurovoľbách strany, ktoré ho podporovali v prezidentskej kandidatúre a aktívne mu v nej pomáhali.

- Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nezíska opäť kompetenciu nariadiť zdravotnej poisťovni ozdravný plán. Novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli.

- Novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

- Platnosť rekreačných poukazov by mohla byť rozšírená pre ďalšie osoby, a to tak, že zamestnanec by rekreačný poukaz mohol preniesť na svojho rodiča. Poslanci tak chcú maximalizovať využívanie týchto poukazov a zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu.

- Európska komisia (EK) žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie (EÚ) v súvislosti s nesplnením si svojich povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika z obdobia predchádzajúcej vlády.

- Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o tom rozhodli v utorkovom hlasovaní.

- O novele zákona o ochrane prírody a krajiny budú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní.

- Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

- Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR zdôraznili význam úlohy Ústavného súdu (ÚS) SR a potrebu zvoliť kvalitného kandidáta na jeho sudcu, ktorý bude morálne aj odborne dostatočne kvalifikovaný.