Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina

Šefčovič tvrdí, že budúce rozšírenie EÚ bude iné ako to spred 20 rokov

Slovenský eurokomisár upozornil, že za uplynulé dve desaťročia prešla Únia viacerými krízami, ktoré ju formovali.

- Európska komisia oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

- Európsky parlament (EP) v piatok, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval európske médiá, aby predkladali nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

- Kapitánom slovenských hokejistov v piatkovom prípravnom zápase proti Poľsku (18.00 h v Žiline) bude Tomáš Tatar. Asistentmi budú Marek Hrivík a Michal Ivan.

- Propalestínski demonštranti sa v piatok zhromaždili v univerzitných areáloch po celej Austrálii. V Sydney sa niektorí z nich dostali do potýčok s proizraelskými protestujúcimi, píše TASR na základe agentúry AP.

- Bratislavská polícia preveruje oznámenia o údajných výbušninách na viacerých školách v Bratislave. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Do budovy gymnázia v meste Litvínov v českom Úsťanskom kraji v piatok násilne vstúpila neznáma osoba. Polícia evakuovala desiatky študentov, po podozrivom pátra. Napísala to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní 11. dňom 12. schôdze. Deň začali opozičným návrhom poslankýň Simony Petrík a Lucie Plavákovej (obe Progresívne Slovensko) na zmenu zákona o sociálnom poistení.

- Vodiči musia od piatka večera rátať s obmedzením na diaľnici D2 na križovatke Bratislava - Mlynská dolina. Potrvá do pondelka (6. 5.) rána. Dôvodom obmedzenia sú práce na ceste. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti.

- Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

- Americký súd poslal vo štvrtok na štyri roky do väzenia za nedbanlivosť bývalého kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri pobreží Kalifornie 34 ľudí, informuje TASR podľa stanice BBC.

- Najmenej 29 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Vyše 60 osôb je naďalej nezvestných a ďalších približne 4600 prišlo o strechu nad hlavou, informuje TASR v piatok TASR podľa agentúry DPA.

- Miloš Kelemen a Patrik Koch posilnia slovenskú hokejovú reprezentáciu na nadchádzajúcich MS v Prahe a Ostrave. Vo štvrtok v noci to potvrdil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan na sociálnej sieti X.

- Iránom podporovaná skupina Islamský odpor v Iraku podnikla vo štvrtok viacero útokov riadenými strelami na Izrael, uviedli zdroje zoskupenia. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

- Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian a agentúr AFP a Reuters.

- Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

- Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

- Na proteste proti zásahom do verejnoprávneho RTVS aj druhého dôchodkového piliera sa vo štvrtok večer na bratislavskom Námestí slobody zišlo niekoľko tisíc ľudí.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Predložili ju poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

- Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa.

- Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil za minulý rok prepad do straty takmer 630 miliárd rubľov, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku vykázal zisk v hodnote vyše bilióna rubľov.