Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Kamenický: Štáty V4 sa vyslovili proti reforme migračného systému

Slovensko odmieta tento pakt ako celok a preto som zaň nezahlasoval. Podobne sa k tomu postavili aj iné krajiny, uviedol Kamenický s odkazom na Maďarsko, Poľsko a Česko .

,aktualizované 

- Vo veku 92 rokov zomrela kanadská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroová, prirovnávaná často k ruskému klasikovi a majstrovi poviedkového žánru Antonovi Čechovovi

- Hokejisti Lotyšska zvíťazili nad Kazachstanom 2:0 v utorňajšom zápase slovenskej B-skupiny na MS v Ostrave.

- Na mieste bývalého futbalového ihriska na Popradskej ulici v utorok slávnostne otvorili Národné tréningové centrum (NTC) Košice.

- Na Pamätník holokaustu v Paríži neznámy páchateľ v noci na utorok namaľoval grafity v podobe červených dlaní.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR sa opäť vrátili k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Do diskusie v treťom čítaní sa prihlásili traja opoziční poslanci za PS.

- Dvojdňové rokovania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ (Ecofin) sa z veľkej časti venovali téme konkurencieschopnosti a budovania únie kapitálových trhov. Po skončení rokovaní to uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

- Slovenská národná strana (SNS) požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.

- Napojenie Štefana Harabina na politiku vylučuje jeho prípadnú kandidatúru na člena Súdnej rady. Poukázala na to novozvolená predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová na tlačovej besede.

- Poslanci Národnej rady SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka postupu pri výrube drevín. Rozhodli o tom v utorok.

- Cieľoví pátrači Prezídia Policajného zboru, tzv. lovci lebiek, vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža, na ktorého bol vydaný európsky zatykač v Nemecku za pokus o úmyselné zabitie spojený s ťažkým ublížením na zdraví.

- Podporovať komunikáciu a spoluprácu medzi slovenskými a kórejskými podnikateľmi je cieľom nového honorárneho konzulátu SR v Ulsane, ktorý v utorok otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

- Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok počas hlasovania na úrovni ministrov financií EÚ v Bruseli vyslovili proti prijatiu nového paktu o migrácii a azyle.

- Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyjadrila plnú dôveru údajom o palestínskych obetiach vojny v Pásme Gazy, ktoré publikuje tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené militantným hnutím Hamas.

- Jedenásť zástupcov členských štátov EÚ v utorok podpísalo deklaráciu o budúcnosti kohéznej politiky po roku 2027.

- Pri útoku na konvoj dodávok väzenskej služby prišli v utorok vo Francúzsku o život najmenej dvaja väzenskí dozorcovia. Ďalší traja dozorcovia utrpeli vážne zranenia, pričom dvaja z nich sú v ohrození života, informuje TASR.

- Traumatológovia v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici dostali do daru nový prenosný sonograf, ktorý bude pomáhať hospitalizovaným pacientom priamo na lôžkovom oddelení.

- Ruský Najvyšší súd v utorok zamietol odvolanie proti rozsudku, ktorý súd nižšieho stupňa vyniesol nad opozičným politikom Vladimirom Kara-Murzom na základe obvinení z vlastizrady, spolupráce s nežiaducou organizáciou a šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde.

- Bratislavská polícia upozorňuje verejnosť na novú formu podvodov, s ktorou sa v uplynulých dňoch stretla na území Bratislavského kraja. V tejto súvislosti apeluje na ľudí, aby neposkytovali údaje o svojej platobnej karte.