Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Vláda schválila zámer výstavby nového jadrového zdroja

Vládny kabinet zároveň uložil predkladateľke návrhu ministerke hospodárstva a ministrovi financií, aby do 31. októbra 2024 predložili na rokovanie vlády návrh podmienok výstavby NJZ (5. blok).

- Európska únia aj Severoatlantická aliancia skritizovali schválenie zákona o "zahraničných agentoch" gruzínskym parlamentom. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

- Celkovo by malo byť v Ozbrojených silách (OS) SR k 31. decembru tohto roka 25.482 vojakov a zamestnancov vrátane profesionálnych vojakov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany.

- Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová odsúdila prijatie návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu gruzínskym parlamentom bez toho, aby gruzínski poslanci počkali na stanovisko Benátskej komisie. Informuje o tom spravodajca TASR

- Ukrajina presunula svojich vojakov z okolia niekoľkých obcí na východe Charkovskej oblasti, kde sa ruskej armáde darí od spustenia minulotýždňovej ofenzívy postupovať. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

- Už 58 obetí si vyžiadali prívaly vody a studenej lávy v indonézskej provincii Západná Sumatra. Zranenia utrpelo 33 osôb, nezvestných je naďalej 35 ľudí, vyhlásila indonézska Národná agentúra pre boj proti katastrofám. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

- Ministerstvo vnútra (MV) SR upozorňuje na podvodné e-shopy, ktoré sa vydávajú za oficiálne weby známych značiek oblečenia a kozmetiky. Urobilo tak na profile na sociálnej sieti, kde sa venuje hoaxom a podvodom. Vyzvalo na obozretnosť pri nákupoch na internete.

- Slovenskí hokejisti dnes zvíťazia nad Poľskom 5:1. Tvrdí to poľský hokejový web polishpuck.com, ktorý pred MS v Ostrave prognózoval všetky zápasy Poliakov v ostravskej skupine aj s výsledkami.

- Kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou 40 percent úmrtí v Európe, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Európanov zároveň vyzvala na zníženie príjmu soli, píše TASR na základe agentúry AFP.

- Klimatická zmena zhoršuje povodne a suchá a znižuje kvalitu vody, čím čoraz viac ohrozuje zdravie ľudí. Uviedla to Európska agentúra pre životné prostredie (EEA), píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

- Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa zdrojov zo španielskej kráľovskej rodiny zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu. TASR sa odvoláva na správu portálu Euractiv.es.

- Ruský prezident Vladimir Putin ocenil úprimnú snahu Pekingu pomôcť vyriešiť krízu na Ukrajine. Uviedol to pre čínske médiá pred návštevou Pekingu v rozhovore, ktorý bol zverejnený v stredu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

- Hokejisti Bostonu odmietli koniec sezóny v NHL, keď v noci na stredu zvíťazili v piatom stretnutí semifinále Východnej konferencie na ľade Floridy 2:1. Znížili tak stav série na 2:3 na zápasy.

- Dovedna 45 čínskych vojenských lietadiel zaznamenal Taiwan počas uplynulých 24 hodín vo svojom vzdušnom priestore a okolí krajiny. Oznámilo to v stredu tamojšie ministerstvo obrany.

- Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

- Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

- Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

- Sociálno-ekonomická situácia v okresoch Prievidza a Partizánske a návrhy na jej zlepšenie budú primárnou témou stredajšieho výjazdového rokovania vlády v Handlovej.

- Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

- Kanadskí hokejisti zdolali vo svojom treťom zápase v pražskej A-skupine MS Rakúsko 7:6 až po predĺžení.