Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Čaputová dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie štátne vyznamenanie

Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

- Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli "skutočné a funkčné" politiky pre rodiny.

- Nemecký futbalový klub Bayer Leverkusen ponúka fanúšikom neobvyklú možnosť po zisku prvého titulu v Bundeslige. Priaznivci môžu získať jedno z vybraného počtu klubových tetovaní zadarmo.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

- Troch Nemcov obvinených zo založenia ozbrojenej skupiny s cieľom vzdorovať obmedzeniam súvisiacim s pandémiou koronavírusu čaká súdny proces, rozhodol v piatok súd v západonemeckom meste Koblenz.

- Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády.

- Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

- Americká automobilka Ford plánuje vyrábať 300.000 kusov nového modelu SUV ročne vo svojom španielskom závode v regióne Valencia od roku 2027. Oznámilo to v piatok španielske ministerstvo priemyslu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

- Rakúsky tenista Dominic Thiem v piatok oznámil, že po prebiehajúcej sezóne ukončí profesionálnu kariéru. Bývalého víťaza US Open dlhodobo trápi zranenie zápästia, ktoré stálo za jeho prepadom mimo elitu rebríčka ATP.

- Bratislavská polícia obvinila pre podvody na seniorkách dvoch mužov, 28-ročného Vincenta O. a 42-ročného Ladislava G. V prípade preukázania viny hrozí obom trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

- Hasiči v piatok predpoludním vytiahli z derivačného kanála rieky Váh medzi Bytčou a Kotešovou mŕtve telo. Nález muža bez známok života potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

- Úspešný český muzikál Biograf láska s hitmi Hany Zagorovej sa vo štvrtok (9. 5.) vrátil do Bratislavy. Po marcovej slovenskej premiére v hlavnom meste si predstavenia budú môcť pozrieť fanúšikovia muzikálovej tvorby v bratislavskom STARS auditoriu do 12. mája.

- Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

- Vláda a Ministerstvo kultúry SR tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

- Priemyselná produkcia v Taliansku v marci 2024 nečakane klesla. Ukázali to v piatok údaje štatistického úradu ISTAT. To naznačuje, že priemysel v tretej najväčšej ekonomike eurozóny zápasí s vyššími nákladmi na pôžičky.

- Učitelia majú stále väčší záujem o online vzdelávanie. Najžiadanejšou témou je prevencia šikanovania. Vyplýva to z interných dát neziskovej organizácie Edulab.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemá žiadnu víziu pre svoj rezort, nič nebuduje. Vyhlásila to podpredsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) počas diskusie k návrhu na odvolanie ministerky.

- Hlas-SD v prípade zisku mandátov v európskom parlamente odmietne opätovnú nomináciu súčasnej predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej na tento post. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol kandidát strany do eurovolieb Branislav Ondruš.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala ráno, uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.