Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja zvolal T. Taraba v Gabčíkove krízový štáb

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda tvrdí, že aktuálne nastavený prietok Dunaja je na úrovni 4200 kubických metrov vody za sekundu.

,aktualizované 

- Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov daroval milión eur zasiahnutým povodňami, ktoré v uplynulých dňoch postihli juh krajiny.

- Európsky parlament (EP), ako jedna z hlavných inštitúcií Európskej únie (EÚ), prešiel počas svojej existencie zásadným vývojom a výraznými zmenami, keď postupne nadobúdal značné právomoci.

- Výrobný závod spoločnosti Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom (okres Žilina) vyrobil päťmiliónte auto. Stalo sa tak necelých 18 rokov od spustenia sériovej výroby.

- Zvolenská nemocnica otvorila zrekonštruované fyziatricko -rehabilitačné oddelenie. Okrem vynovených priestorov prinesie pacientom aj samostatnú recepciu.

- Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie.

- Austrálska vláda umožní osobám bez austrálskeho občianstva vstúpiť do svojich ozbrojených síl. Riedko obývaná krajina sa týmto spôsobom snaží splniť náborové ciele.

- Aj keď bude rast miezd v nasledujúcich mesiacoch ešte podporovaný cez spätnú indexáciu vysokou minuloročnou infláciou, jeho dynamika sa bude spomaľovať. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

- Najmenej 12 ľudí zomrelo v dôsledku povodní spôsobených prívalovými dažďami na východnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR).

- Z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky polícia obvinila 50-ročného Prešovčana. Počas policajnej kontroly nafúkal takmer 3,3 promile.

- Za najviac zanedbávanú krízu vysídľovania na svete bola Nórskou radou pre utečencov (NRC) už druhý rok po sebe označená situácia v západoafrickej krajine Burkina Faso.

- Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok požiadal o zastavenie prudko rastúceho násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

- Národná demokratická aliancia (NDA) - koalícia vedená nacionalistickou Indickou ľudovou stranou (BJP) - získala vo voľbách väčšinu mandátov v dolnej komore indického parlamentu.

- Americký prezident Joe Biden pripravuje výkonné nariadenie, ktoré má obmedziť počet žiadostí o azyl a umožní uzavrieť hranice USA s Mexikom.

- Konflikt na Ukrajine vyvolaný ruskou agresiou ani po viac ako dvoch rokoch neutícha.

- V stredotureckej provincii Kayseri sa zrútilo cvičné lietadlo , v dôsledku čoho zahynuli dvaja piloti.

- Medzinárodný festival animovaných filmov vo francúzskom Annecy (9. - 15. 6.) uvedie šesť slovenských a koprodukčných diel, z toho dva dlhometrážne a štyri krátke filmy.

- Prívrženci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prichádzajú v utorok k jeho hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve, aby si uctili jeho pamiatku v deň jeho nedožitých 48. narodenín, informuje TASR.

- Izraelská vláda sa domnieva, že viac ako tretina zostávajúcich rukojemníkov v Pásme Gazy je mŕtva. Vyplynulo to z dokumentov, ktoré izraelská vláda zverejnila v utorok.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo.