Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér

Šutaj Eštok: B. Beňa zadržali podľa SIS pre podozrenie zo špionáže

Z ministerstva spravodlivosti pre TASR uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine.

,aktualizované 

- Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri stredajšom zemetrasení na juhozápade Japonska.

- Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) sa stotožňuje s hodnotením environmentálnej výkonnosti SR. Správa je voči Slovensku podľa neho kritická a férová. Taraba o tom informoval na tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálneho zverejnenia správy.

- Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

- Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

- Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v takmer celom Košickom kraji . Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

- Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci NR SR vo štvrtok definitívne schválili.

- Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna.

- Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyzvala na podporu Dňa narcisov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje po 28. raz Liga proti rakovine.

- PS chce vo voľbách do Európskeho parlamentu ukázať, že SR patrí na západ. Docieliť chce, aby voľby nevyhrali protieurópske a proruské sily, ale proeurópska strana. Vyplýva to z vyjadrení predsedu hnutia Šimečku a lídra kandidátky do eurovolieb Ódora.

- Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

- Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňa v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

- Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska , Kórei, Číny a východných oblastí Ruska prvýkrát potvrdili v Košiciach. Samičky komára ručne odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie.

- Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vo štvrtok nečakane pricestoval do Kyjeva, aby rokoval o povojnovej obnove a prejavil podporu po ruských útokoch na kľúčovú ukrajinskú infraštruktúru.

- Poslanci Národnej rady SR začali ráno tretí rokovací deň 12. schôdze. Prebrali návrh na zmeny v zložení parlamentných výborov, voľbu overovateľa a vymenovanie náhradného člena stálej delegácie NR SR. Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

- Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí.

- Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

- Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse - vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

- Hokejisti Tampy Bay v zostave aj so slovenským obrancom Erikom Černákom absolvovali úspešnú generálku pred play off NHL. V noci na štvrtok zvíťazili nad Torontom 6:4.

- Americký prezident Joe Biden v stredu vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie, informuje TASR podľa správy agentúry AP.