Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VIDEO: Predsedom Hlasu-SD sa stal M. Šutaj Eštok

Za podpredsedov strany zvolili delegáti na sneme ministrov Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Zuzanu Dolinkovú.

,aktualizované 

- Futbalisti Realu Madrid triumfovali v Lige majstrov. V sobotňajšom finále na štadióne Wembley v Londýne zdolali Borussiu Dortmund 2:0 a zaznamenali 15. titul v najprestížnejšej klubovej súťaži, čím vylepšili svoj vlastný rekord. Víťazný gól strelil Dani Carvajal.

- Bezpečnostní pracovníci v londýnskom Wembley museli po prvej minúte prerušiť finálový zápas Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Borussiou Dortmund.

- Stav sobotného finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov medzi Borussiou Dortmund a Realom Madrid bol po 1. polčase 0:0. Hráči nemeckého tímu robili favoritovi duelu výrazné problémy a vypracovali si niekoľko vyložených príležitostí, no neskončili sa gólom.

- Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík zaznamenal suverénny triumf na pretekoch v Prahe, štvrtom podujatí seriálu MS.

- Meteorológovia zaznamenali niekoľko superciel. Najsilnejšia prešla z Dolného na Horný Zemplín a podľa radarových charakteristík mohla spôsobiť aj škody.

- Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La. Má tam naplánované stretnutie s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

- Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Do funkcie ho zvolili na sobotnom sneme, nahradil tak zakladateľa Hlasu-SD a novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho.

- V piatok zomrela vo veku 86 rokov Marian Robinsonová, matka bývalej americkej prvej dámy Michelle Obamovej.

- Výstrahy pred búrkami sa v sobotu rozšírili na celé Slovensko. Platia do 20.00 h. Vydal ich Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

- Finále C1 žien na úvodnom podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v nemeckom Augsburgu bude bez slovenskej účasti. Soňa Stanovská a Ivana Chlebová neuspeli v semifinále.

- Na strednom a východnom Slovensku sa môžu v sobotu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

- Via Slovakia je názov najdlhšej turistickej trasy na Slovensku. Jej zakladateľ Slavomír Duchovič sa spolu so svojimi priateľmi rozhodol trasu oficiálne zapísať do máp. Vytýčiť ju trvalo tri mesiace.

- Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze vyzval na prehodnotenie vzťahov so Spojenými štátmi po tom, ako Washington tento týždeň zaviedol vízové obmedzenia a spustil revíziu bilaterálnych vzťahov s Gruzínskom.

- Hlas-SD si bude počas dňa na svojom štvrtom pracovnom sneme v Košiciach voliť nového predsedu. Dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini sa vzdá predsedníckej stoličky a pozastaví si členstvo v strane.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v Štokholme desaťročné bilaterálne bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom.

- Turecko podporuje pokračovanie pomoci Ukrajine, nechce však, aby sa Severoatlantická aliancia (NATO) zapojila do vojny s Ruskom, vyhlásil v piatok šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan.

- Pápež František v sobotu (1. 6.) ráno vo Vatikáne príjme prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na osobnej audiencii. Zúčastnia sa jej aj matky obetí nehody v Spišskom Podhradí.

- Francúzska ekonomika v prvom štvrťroku spomalila rast. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zväčšil o 0,2 %, čo bolo v zhode s údajom z 30. apríla.

- Slovensko by súhlasilo s návrhom generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, aby sa spojenci zaviazali poskytovať Ukrajine každoročne aspoň 40 miliárd eur pod podmienkou, že budú môcť byť použité aj na nesmrtiace systémy. Povedal to šéf diplomacie Juraj Blanár.