Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj

Danko ráta pri prenose rekreačných poukazov na rodičov s podporou NRSR

SNS navrhuje do zákona výnimku, podľa ktorej by mohol zamestnanec rekreačný poukaz preniesť na svojho rodiča.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR si v stredu podvečer minútou ticha pripomenuli 109. výročie začiatku genocídy Arménov. Urobili tak na návrh poslanca Mariána Čaučíka (KDH).

- Európska komisia (EK) v stredu oznámila, aké právne kroky vedie voči členským krajinám, ktoré si neplnia svoje povinnosti podľa práva EÚ. Štyri konania sa týkajú aj Slovenska.

- Ceny kakaa na burze v New Yorku v stredu ožili a vzrástli, pričom zaznamenali najväčšie výkyvy za takmer päť desaťročí, od 70. rokov minulého storočia, keďže obchodníci sa sťahujú z trhu.

- Bezplatný celoslovenský program Učenie pre život, ktorý je určený pre rodiny zo znevýhodneného prostredia, sa rozrastá.

- Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom.

- Traja ľudia utrpeli zranenia pri vážnom incidente v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia.

- Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu definitívne schválili európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím.

- Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne športovým klubom a zväzom dotácie v hodnote viac ako 538.000 eur.

- Vláda ruší Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), z inštitúcie ide urobiť dezinformačné médium, ktoré bude šíriť provládnu a časom možno proruskú propagandu. Vyhlásil to predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling.

- Opozičné Progresívne Slovensko nesúhlasí s návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý odobrila vláda. Chce vyvinúť maximálny tlak na to, aby zákon parlamentom neprešiel. V prípade schválenia nevylučuje podanie na Ústavný súd SR.

- Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom.

- Poslanci Európskeho parlamentu (EP), zástupcovia EÚ a členských štátov, ako aj mladí ľudia narodení pred 20 rokmi si v stredu na pôde europarlamentu v Štrasburgu pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich krajín do EÚ.

- Mesto Detva začalo s kosením verejných plôch počas tohto týždňa.

- Titul národného majstra v štatistike získali gymnazisti z Považskej Bystrice a Krompách. Zvýšený záujem stredných škôl, tímov a žiakov priniesol Slovensku piate miesto v rebríčku 20 európskych krajín prihlásených do druhého ročníka Európskej súťaže v štatistike.

- Francúzske letiská zrušili na štvrtok stovky plánovaných letov napriek tomu, že najväčšie odborové hnutie letových dispečerov v krajine (SNCTA) sa v stredu rozhodlo napokon od štrajku plánovaného na tento deň upustiť.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v rámci tohtotýždňového úradovania na východnom Slovensku vo štvrtok (25. 4.) navštívi Prešov, kde sa stretne aj s primátorom mesta Františkom Oľhom.

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

- Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi úspešne ukončilo projekt "Kúria Zuzana - zážitok v múzeu", v rámci ktorého obnovili historickú stavbu v areáli kaštieľa a letohrádku Dardanely v Markušovciach.

- Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na ľudské práva a životné prostredie. Ide o aktivity ako otroctvo, detská práca či ničenie biodiverzity.

- Členovia Súdnej rady SR Ján Mazák a Andrej Majerník odmietajú dôvody a návrh na ich odvolanie z funkcie člena rady. Uviedli to na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR. Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery o svedomitom výkone právomocí členov.