Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Začala sa posledná riadna schôdza pred letnou prestávkou

Parlament má prebrať vetovaný zákon o múzeách a galériách, ako aj vetovaný zákon o Fonde na podporu umenia.

- Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

- Aj tento rok budú slovenskí policajti vyslaní do Chorvátska v rámci projektu Bezpečná turistická destinácia, kde budú pomáhať slovenským turistom. Pôsobiť budú v dvoch destináciách - Crikvenici a Trogire od 1. júla do 30. augusta.

- Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom.

- Viceprezident Malawi Saulos Chilima spolu s ďalšími deviatimi osobami zahynul pri nehode lietadla na severe krajiny, uviedol v utorok počas príhovoru malawijský prezident Lazarus Chakwera.

- Zmeny týkajúce sa neziskových organizácií z dielne SNS posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR na ďalšiu schôdzu so začiatkom v septembri. Návrh odôvodnil Adam Lučanský (SNS) prebiehajúcimi rokovaniami o novele.

- Začala sa posledná riadna schôdza Národnej rady SR pred letnými prázdninami. Na programe 15. schôdze majú poslanci vyše 120 bodov, medzi nimi aj zákony, ktoré vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka SR Zuzana Čaputová

- Politické strany v Holandsku v utorok dosiahli finálnu dohodu o vytvorení pravicovej vlády. Uviedol to na sociálnej sieti X Geert Wilders, ktorého ultrapravicová Strana slobody (PVV) zvíťazila v novembrových predčasných parlamentných voľbách.

- Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta prijatie rezolúcie Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov (OSN) k situácii v pásme Gazy predloženej Spojenými štátmi americkými.

- Lietadlo s viceprezidentom Malawi Saulosom Chilimom sa pravdepodobne zrútilo v hustom lese, ale zatiaľ sa ho nepodarilo nájsť, uviedla v utorok armáda východoafrického štátu.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok spojencov vyzval, aby jeho krajine dodali viac systémov protivzdušnej obrany.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne uviedol, že Rusko nevyhrá vojnu na Ukrajine.

- Na námestí v centre Záhrebu, na ktorom sa nachádza budova chorvátskeho parlamentu i úradu vlády a iné vládne budovy, sa v utorok podpálil muž.

- Návrh novely Zákonníka práce z dielne poslanca Petra Stachuru (KDH) je diskriminačný. Je v neprospech zamestnanca aj zamestnávateľa. Pre TASR to skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský v reakcii na úpravu.

- Tri ruské bojové lode a jedna ponorka dorazia v stredu na Kubu, kde zotrvajú do pondelka 17. júna, informoval v utorok veliteľ ruských námorných síl Alexandr Moisejev.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil podporu pre americký plán na prímerie v Pásme Gazy, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

- V Kazachstane zomrel občan Francúzska, ktorý sa spolu s druhým Francúzom snažil pešo dostať k ruskému kozmodrómu Bajkonur.

- Slovensko skládkuje takmer rovnaké množstvo odpadov ako pred 14 rokmi. Uviedol to Zväz odpadového priemyslu (ZOP) v reakcii na analýzu občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ, podľa ktorého nie je Slovensko v počte skládok odpadov veľmocou.

- Slovenská atlétka Gabriela Gajanová postúpila do finále behu na 800 m na ME v Ríme. V utorňajšom prvom semifinále dosiahla čas 1:59,43, ktorý bol jej najlepší výkon sezóny.

- Možnosť vrátenia tovaru bez udania dôvodu do dvoch týždňov by sa mohla rozšíriť aj na kamenné obchody. Doteraz to zákon umožňoval iba pri kúpe na diaľku. Vyplýva to z návrhu opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ na novelu zákona o ochrane spotrebiteľa.

- Ministerstvu obrany SR sa nepodarilo nájsť právnu analýzu týkajúcu sa možnosti darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine vládou s vyslovenou nedôverou. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.