Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek

Chladným dňom je nateraz koniec, od štvrtka príde výrazné oteplenie

Po prechode tlakovej níže sa naše územie nachádza v chladnom vzduchu, zrážková činnosť už takmer ustala, priblížili meteorológovia.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov prehrali v úvodnom zápase majstrovstiev sveta vo Fínsku s USA 0:9.

- Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA.

- Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová vytvorila v disciplíne R2 vzduchová puška v stoji nový svetový rekord, ktorý má hodnotu 628,3 bodu.

- Diaľnica D1 v smere jazdy z Nového Mesta nad Váhom na Hornú Stredu je aktuálne neprejazdná. Dôvodom je dopravná nehoda.

- Finančná správa (FS) identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou.

- Opozičná skupina poslancov NR SR z výboru pre financie a rozpočet vyzvala prezidenta finančnej správy Jozefa Kissa, aby sa zúčastnil na schôdzi parlamentu. Dôvodom je, že sa nedostavil na verejné vypočutie a odmietol odpovedať na otázky.

- Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

- Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti. Obžalované sú štyri osoby, medzi nimi aj Marian K. Pojednávanie však zrušili.

- KDH chce presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti. Poukazujú na to, že podľa platnej legislatívy sú poplatky za poskytnutie konkrétneho termínu u lekára zakázané, no v praxi sa to často obchádza.

- Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher v Bratislave v utorok (23. 4.) privítal delegáciu Spojených štátov amerických, ktorú viedla zástupkyňa námestníka ministra obrany USA pre európsku politiku a politiku NATO Lisa Sawyer.

- Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci príprav nadchádzajúcej júnovej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v tejto ázijskej krajine.

- Jazzový spevák Peter Lipa sa stane v poradí desiatym čestným občanom mesta Prešov. Prešovskí mestskí poslanci v stredu (24. 4.) schválili návrh na udelenie ocenenia.

- Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry Reuters.

- Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR bude spolupracovať s inovatívnym projektom FinQ. Vo štvrtok podpísalo memorandum o spolupráci s Národnou bankou Slovenska, Slovenskou sporiteľňou, Národným inštitútom vzdelávania a mládeže a FinQ Centrom.

- Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča.

- Konanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa súdnej moci. Tvrdila to opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) na tlačovej besede.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok.

- Opozičné KDH odmieta, že by sa po prijatí vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny mohli účelovo vyhlasovať mimoriadne situácie na bezdôvodné strieľanie vzácnych živočíchov, ako je rys ostrovid, šakal, prípadne vlk. Zdôraznil to poslanec Marián Čaučík (KDH)

- Rada pre mediálne služby (RpMS) na stredajšom (24. 4.) zasadnutí po prvý raz uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný na sociálnej platforme na zdieľanie obsahu. Rovnako aj zamedziť jeho ďalšiemu šíreniu vo všetkých členských krajinách EÚ.

- Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.