Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Vláda bude rokovať o eurofondoch a pláne obnovy

Využívanie európskych peňazí a hrozba ich prepadnutia z dôvodu uplynutia lehoty na ich použitie bola v minulých mesiacoch jedna z najhorúcejších tém.

- Venezuelský súd odsúdil 29 osôb na tresty odňatia slobody v dĺžke 21 až 30 rokov za účasť na neúspešnej vojenskej invázii proti vláde prezidenta Nicolása Madura v roku 2020.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na štvrtok pricestoval do nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónie. Vyjadril nádej, že na toto francúzske tichomorské územie sa čo najskôr vráti pokoj, mier a bezpečnosť.

- V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol v stredu Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny.

- Futbalisti Atalanty Bergamo zvíťazili v stredajšom finále Európskej ligy UEFA v Dubline nad Bayerom Leverkusen 3:0. Nemeckému šampiónovi ukončili vďaka hetriku nigérijského útočníka Ademolu Lookmana rekordnú 51-zápasovú šnúru bez prehry.

- Futbalisti Atalanty Bergamo viedli po prvom polčase stredajšieho finále Európskej ligy UEFA nad Bayerom Leverkusen 2:0 vďaka presným zásahom Ademolu Lookmana.

- Basketbalisti Patriotov Levice sa stali tretí rok po sebe víťazmi Niké Slovenskej basketbalovej ligy. Finálovú sériu v sezóne 2023/2024 ukončili na palubovke Spišských Rytierov. Vo štvrtom stretnutí zvíťazili jednoznačne 104:64 a sériu vyhrali 3:1 na zápasy.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní zvolili troch nových členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR (TASR). Poslanci zvolili odborníka v oblasti práva, odborníka v oblasti ekonómie a odborníka v oblasti žurnalistiky.

- Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) analyzuje možný výskyt tornáda pri obci Kružno neďaleko Rimavskej Soboty. Vyskytnúť sa malo v popoludňajších hodinách, hlásené zatiaľ nie sú žiadne škody. Meteorológovia o tom informovali na sociálnej sieti.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie Írska, Nórska a Španielska uznať Palestínu ako štát a uviedol, že ide o odmenu za teror.

- Slovenskí hokejisti v stredu popoludní absolvovali tréning v pražskej O2 aréne, v ktorej očakávajú podporu približne 17-tisíc fanúšikov vo štvrťfinále proti Kanade. Do dejiska štvrtkového zápasu (od 16.20 h) sa presunuli vlakom.

- Parlamentné voľby v Británii sa budú konať 4. júla, oznámil britský premiér Rishi Sunak. Všeobecne sa predpokladá, že jeho konzervatívci v nich po 14 rokoch pri moci prehrajú s opozičnými labouristami.

- Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR.

- Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po minulotýždňovom útoku je vážny, ale nateraz stabilizovaný. Na sociálnej sieti o tom informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, kde je Fico hospitalizovaný.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce riešiť otázku bývania troch najvyšších ústavných činiteľov. O tejto téme plánuje komunikovať s Kanceláriou Národnej rady (NR) SR, Kanceláriou prezidenta SR a Úradom vlády SR.

- Nová Kaledónia bola terčom masívneho počítačového útoku, ktorý sa začal v utorok krátko po oznámení, že francúzsky prezident Emmanuel Macron odcestoval z Paríža na návštevu tohto zámorského územia, píše TASR.

- Projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove by mal stáť podľa odhadov 550 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu na vydanie súhlasu s postupom pri realizácii stavebnej časti investičného projektu, ktorý v stredu schválila vláda.

- Od 15. júna si ľudia na Slovensku budú môcť kúpiť poštové známky s podobizňou nového prezidenta Petra Pellegriniho. Známka bude mať hodnotu jedno euro.

- Cirkvi a náboženské spoločnosti zohrávajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní napätia v spoločnosti. Po spoločnom stretnutí v Prezidentskom paláci to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Bežkyňa sa stala obeťou smrteľného útoku obnaženého muža, ktorý v utorok večer fyzicky napádal okoloidúcich ľudí v švajčiarskom meste Mannedorf.