Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

V utorok si nezabudnite dáždnik, prídu prehánky a búrky

Teploty sa budú pohybovať okolo 19 až 24 stupňov Celzia.

- Sotva 24 hodín po tom, čo bola Claudia Sheinbaumová zvolená za vôbec prvú ženu-prezidentku v dejinách Mexika, bola v meste Cotija smrteľne postrelená jeho primátorka Yolanda Sánchezová Figueroaová.

- Štart Novaka Djokoviča vo štvrťfinále Roland Garros je otázny. Srbský tenista to uviedol po pondelkovom päťsetovom víťazstve nad Franciscom Cerundolom z Argentíny. V zápase si poranil koleno.

- Americký prezident Joe Biden v pondelok svojho volebného rivala Donalda Trumpa označil za usvedčeného zločinca. Urobil tak po prvý raz, odkedy súd Trumpa minulý týždeň uznal za vinného v prípade podplácania a podvodu.

- Návratový modul čínskej sondy Čchang-e 6 v utorok úspešne odštartoval z povrchu Mesiaca a vracia sa naspäť na Zem aj s nákladom vzoriek, píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na čínske štátne médiá.

- Spojené štáty v pondelok Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) vyzvali, aby prijala mierový plán na ukončenie vojny v Pásme Gazy, ktorý predložil americký prezident Joe Biden.

- Záplavy v nemeckých spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko naďalej pretrvávajú. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v pondelok navštívil bavorskú obec Reichertshofen, aby sa oboznámil so situáciou, píše TASR podľa agentúry DPA.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi s prejavom na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu 13. júna. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na americké médiá.

- Britská Labouristická strana mieri k svojmu historicky najväčšiemu víťazstvu v parlamentných voľbách. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov.

- Premávka na diaľnici D2 v smere do Česka je aktuálne obmedzená pre nehodu nákladného auta, ktoré narazilo do zvodidiel. K zraneniu osôb nedošlo.

- Lídri skupiny G7 plne podporujú a budú stáť za komplexnou dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov vo vojne v Pásme Gazy, ktorú načrtol americký prezident Joe Biden, Uviedli to v pondelok v spoločnom vyhlásení.

- Srbský tenista Novak Djokovič postúpil do štvrťfinále na Roland Garros. Najvyššie nasadený obhajca titulu zdolal v osemfinále turnajovú 23-ku Argentínčana Francisca Cerundola po päťsetovom boji 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

- Izraelská armáda potvrdila úmrtie štyroch ďalších rukojemníkov, ktorých zadržiavalo hnutie Hamas od útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.

- Skupina žien protestovala v Moskve pred budovou ruského ministerstva obrany. Žiadali návrat svojich partnerov naverbovaných do boja na Ukrajine a stretnutie s novým ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom.

- Francúzsky futbalista Kylian Mbappe je už oficiálne hráč Realu Madrid. Dvadsaťpäťročný útočník podpísal so španielskym šampiónom a víťazom Ligy majstrov zmluvu do roku 2029.

- Taliansko pravdepodobne poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany SAMP/T v reakcii na žiadosť Kyjeva o väčšiu podporu pred ruskými raketovými útokmi.

- Poľská polícia zatkla od decembra 18 ľudí pre podozrenia z vykonávania nepriateľských aktivít alebo plánovania sabotáže v prospech Ruska a Bieloruska vrátane plánov na zavraždenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

- Vo veku 74 rokov zomrela bývalá rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová. Ako prvá žena prevzala v Rakúsku úrad spolkového kancelára, predtým viedla ústavný súd.

- Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa zúčastnia na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Oznámil to Biely dom.

- Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta tvrdenia opozičného PS, že Smer-SD zneužíva atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na mobilizáciu voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu.

- Na severe Nemecka sa začalo letecké vojenské cvičenie Tiger Meet, do ktorého sa zapoja vojaci a vybavenie z 11 krajín NATO a dvoch nečlenských krajín - Švajčiarska a Rakúska.