Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj

Danko ráta pri prenose rekreačných poukazov na rodičov s podporou NRSR

SNS navrhuje do zákona výnimku, podľa ktorej by mohol zamestnanec rekreačný poukaz preniesť na svojho rodiča.

- Poslanci Európskeho parlamentu (EP), zástupcovia EÚ a členských štátov, ako aj mladí ľudia narodení pred 20 rokmi si v stredu na pôde europarlamentu v Štrasburgu pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich krajín do EÚ.

- Mesto Detva začalo s kosením verejných plôch počas tohto týždňa.

- Titul národného majstra v štatistike získali gymnazisti z Považskej Bystrice a Krompách. Zvýšený záujem stredných škôl, tímov a žiakov priniesol Slovensku piate miesto v rebríčku 20 európskych krajín prihlásených do druhého ročníka Európskej súťaže v štatistike.

- Francúzske letiská zrušili na štvrtok stovky plánovaných letov napriek tomu, že najväčšie odborové hnutie letových dispečerov v krajine (SNCTA) sa v stredu rozhodlo napokon od štrajku plánovaného na tento deň upustiť.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová v rámci tohtotýždňového úradovania na východnom Slovensku vo štvrtok (25. 4.) navštívi Prešov, kde sa stretne aj s primátorom mesta Františkom Oľhom.

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

- Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi úspešne ukončilo projekt "Kúria Zuzana - zážitok v múzeu", v rámci ktorého obnovili historickú stavbu v areáli kaštieľa a letohrádku Dardanely v Markušovciach.

- Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na ľudské práva a životné prostredie. Ide o aktivity ako otroctvo, detská práca či ničenie biodiverzity.

- Členovia Súdnej rady SR Ján Mazák a Andrej Majerník odmietajú dôvody a návrh na ich odvolanie z funkcie člena rady. Uviedli to na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR. Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery o svedomitom výkone právomocí členov.

- Návrh zákona na prenos rekreačného poukazu na rodičov z dielne koaličnej SNS podľa jej predsedu Andreja Danka nebude problémový a bude mať v Národnej rade (NR) SR podporu. Danko to uviedol v stredu na tlačovej konferencii.

- Ústavný súd SR posúdi ústavnosť časti minuloročnej novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Na ďalšie konanie súd prijal návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

- Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nie je dlhodobo udržateľný model. Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko to uviedol po tom, ako vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

- Ústavný súd SR posúdi ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Na zasadaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí vidia rozpor prijatého zákona s Ústavou SR a ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.

- Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách. Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko to deklaroval na tlačovej konferencii spolu s dvomi predkladateľmi zákona, poslancami za SNS Rudolfom Huliakom a Adamom Lučanským.

- Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry.

- Poľnohospodári môžu dostať bezúročnú pôžičku do 100.000 eur na preklenutie obdobia, kým dostanú meškajúce priame platby. Informoval o tom premiér Robert Fico (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Dolnej Krupej.

- Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na sneženie v okresoch na severnom Slovensku. Informoval o tom na svojom webe.

- Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia (FPU). Uviedol to poslanec Národnej rady SR za Hlas-SD Roman Malatinec. Chce, aby mali v rade fondu väčšie zastúpenie regióny.

- Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

- Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok. TASR informuje na základe agentúry AFP.