Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech

Blanár na Rade EÚ predstavil výsledky rokovania s ukrajinskou vládou

Blanár potvrdil, že Slovensko sa zúčastní na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, ktorú navrhol prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Ruské sily sa snažia dobyť mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojakmi. Oznámila to ukrajinská armáda, podľa ktorej je situácia v oblasti zložitá. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Úrady v Pásme Gazy uviedli, že zdravotníci exhumovali za tri dni približne 200 tiel ľudí, ktorých údajne izraelskí vojaci zabili a pochovali v komplexe Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

- Hokejový útočník Tomáš Tatar posilní Slovensko na MS v Prahe a Ostrave. Potvrdil to generálny manažér jeho klubu Seattle Kraken Ron Francis.

- Španielsky vojak zahynul pri vojenskom cvičení Severoatlantickej aliancie na severovýchode Poľska.

- Spojené štáty rýchlo poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc v jej boji proti ruskej invázii. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden počas telefonátu so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenskym.

- V stredu (24. 4.) sa na Slovensku vyskytnú výdatné zrážky. Sneh sa môže objaviť ojedinele aj v nižších polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

- Ukrajina bola hlavnou témou spoločného zasadnutia ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu, ktorí sa však venovali aj konfliktu na Blízkom východe. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po skončení zasadnutia, informuje spravodajca TASR.

- Nórsko zvažuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Uviedol to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

- V meste Charkov na východe Ukrajiny sa po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

- Európska komisia (EK) oznámila, že na základe zákona o digitálnych službách začala formálne vyšetrovanie novej aplikácie TikTok Lite, ktorú sociálna sieť spustila vo Francúzsku a Španielsku.

- Cena René je prvým literárnym ocenením, o ktorom raz ročne rozhodujú študenti vybraných gymnázií a stredných škôl na Slovensku. V poradí ôsmy ročník literárnej ceny gymnazistov a stredoškolákov pozná päticu kníh, ktoré budú čítať a hodnotiť študenti najbližšie mesiace.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od utorka (23. 4.) do piatka (26. 4.) úradovať z Košíc. V utorok sa stretne s primátorom Jaroslavom Polačekom a tiež so starostom mestskej časti Košice-Staré Mesto Igorom Petrovčikom. TASR o tom informoval hovorca Strižinec.

- Ruský vojenský súd odsúdil v neprítomnosti na šesť rokov odňatia slobody za ospravedlňovanie terorizmu Američana Andyho Stonea, hovorcu spoločnosti Meta.

- Štátny zástupca obžaloval bývalého vedúceho prezidentskej kancelárie Vratislava Mynářa z dotačného podvodu a z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

- Koaličný poslanec Rudolf Huliak (SNS) avizuje, že SNS navrhne za kandidáta do Súdnej rady SR exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Opozičné KDH, PS a SaS v súvislosti s touto nomináciou poukazujú na pôsobenie Harabina v súdnictve v minulosti.

- Bývalých anglických futbalistov Andrewa Colea a Johna Terryho uviedli do Siene slávy Premier League. Obaja sa dostali do elitnej spoločnosti z užšieho zoznamu 15 hráčov po tom, ako hlasy fanúšikov z celého sveta spočítali s hlasmi komisie, ktorá udeľuje ceny v PL.

- Mladí ľudia z centier pre deti a rodiny môžu požiadať o finančný príspevok v rámci projektu Vzdelávanie mladých dospelých. Projekt je zameraný na získanie vodičského oprávnenia všetkých skupín okrem A, AM, A1 a A2.

- Deficit verejných financií a verejný dlh eurozóny sa v roku 2023 znížil. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

- Bratislavská polícia vyšetruje požiar 16 áut, ku ktorému došlo v nedeľu (21. 4.) približne o 15.00 h v blízkosti križovatky ulíc Bojnická - Vajnorská. Doposiaľ neznámy páchateľ, ktorý požiar zapríčinil, spôsobil škodu 10.000 eur.

- Zhoršenie hospodárenia verejného sektora SR bolo minulý rok najvýraznejšie spomedzi krajín Európskej únie. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska v súvislosti s údajmi, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.