Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ONLINE: Vo voľbách do europarlamentu volíme 15 poslancov

Teraz.sk prináša ONLINE priebeh volieb do Európskeho parlamentu, nasledovné spočítavanie hlasov a zverejňovanie výsledkov.

- Európska únia dnes stojí na rázcestí a musí prijať závažné rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní. V sobotu to skonštatoval zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý svoj hlas v eurovoľbách odovzdal vo volebnej miestnosti v obci Králiky pri Banskej Bystrici.

- Voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá len s vopred vybaveným hlasovacím preukazom. Počas soboty sa už vybaviť nedá.

- Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Dôvodom je biely prášok, ktorý sa našiel na hlasovacích lístkoch, potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj hasiči.

- Aj voľby do europarlamentu sú dôležité. Uviedol to premiér Robert Fico po tom, ako v sobotu odvolil v nemocnici. Informoval o tom na sociálnej sieti.

- Vo volebnej miestnosti preukážu voliči svoju totožnosť platným občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana EÚ. S neplatným občianskym preukazom sa voliť nedá. Informuje o tom Ministerstvo vnútra.

- Voľby do Európskeho parlamentu sú pre Slovákov príležitosťou vyslať silný odkaz a ukázať svoju túžbu byť súčasťou Európy. Pre TASR to skonštatoval 42-ročný Francúz Guillaume, ktorý už roky žije v Banskej Bystrici.

- Vo veku 90 rokov zomrel v piatok bývalý americký astronaut William "Bill" Anders, člen posádky Apolla 8, ktorá ako prvá obletela Mesiac. Zahynul pri havárii malého lietadla.

- Hokejový klub HC Nové Zámky povedie v sezóne 2024/2025 z pozície hlavného trénera Erik Čaládi. Jeho asistentom bude Ján Tabaček.

- Fosforovú bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorú objavili na stavenisku na letisku v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom, sa podarilo úspešne zneškodniť, potvrdila v piatok nemecká polícia.

- Muža s dvojakým ruským i ukrajinským občianstvom v piatok predbežne obvinili z terorizmu a prípravy bombového útoku vo Francúzsku, uviedla tamojšia prokuratúra.

- Približne 1500 ľudí vrátane krajinských i spolkových politikov, ako aj príbuzných, priateľov a podporovateľov si v piatok v meste Mannheim na juhozápade Nemecka uctili pamiatku policajta, ktorého pred týždňom dobodal na smrť afganský imigrant.

- Slováci si v sobotu volia poslancov do Európskeho parlamentu (EP). Volebné miestnosti v 5930 okrskoch sú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Občania môžu krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

- Po piatkových ukrajinských útokoch na Ruskom okupovanú dedinu Sadove v Chersonskej oblasti zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli tamojšie proruské okupačné úrady.

- Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil v piatok muž v centre hlavného mesta Kodaň a udrel ju, uviedla dánska tlačová agentúra Ritzau s odvolaním sa na policajné zdroje a premiérkin úrad.

- Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase v Senci s rovesníkmi z Azerbajdžanu 3:2. K triumfu ich nasmeroval dvoma gólmi krídelník Nino Marcelli. Mužstvo kouča Jaroslava Kentoša čaká budúci utorok ďalší duel proti Moldavsku.

- Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že použitie jadrových zbraní na vyriešenie konfliktu na Ukrajine nie je potrebné.

- Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona určil v piatok konečnú nomináciu 26 hráčov na majstrovstvá Európy v Nemecku. Vyradil Michala Tomiča, Dominika Takáča, Matúša Kmeťa, Jakuba Kadáka, Dominika Hollého a Róberta Polievku.

- Doprava na železničnej trati v Pardubiciach, kde sa v stredu v noci zrazili dva vlaky, je už v plnom rozsahu obnovená.

- Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Češkou Terezou Valentovou postúpili do finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros po výhre nad piatym nasadeným taliansko-austrálskym párom Vittoria Paganettiová, Emerson Jonesová.