Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

OTESTUJTE SA: Tieto hlášky pozná každý. Ako ste na tom vy?

Na legendárne filmové hlášky sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Je to aj váš prípad? Otestujte sa!

- Severná Kórea obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami smerom do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Počas tejto noci ich bolo identifikovaných asi 600, pričom vypúšťaných ich bolo 20 až 50 za hodinu.

- Čile sa pripojilo k skupine štátov, ktoré podporujú žalobu proti Izraelu, ktorá bola vlani podaná na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD).

- Dvaja krajne pravicoví izraelskí ministri pohrozili odchodom z vlády, ak kabinet premiéra Benjamina Netanjahua pokročí vo finalizácii dohody o prepustení rukojemníkov.

- Vo veku 84 rokov zomrel ruský polárnik a poslanec Štátnej dumy Artur Čilingarov, informovala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú službu dolnej komory ruského parlamentu.

- Čínska sonda úspešne pristála na odvrátenej strane Mesiaca. Správu o tom TASR v nedeľu prebrala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na čínske štátne médiá.

- Futbalisti Realu Madrid triumfovali v Lige majstrov. V sobotňajšom finále na štadióne Wembley v Londýne zdolali Borussiu Dortmund 2:0 a zaznamenali 15. titul v najprestížnejšej klubovej súťaži, čím vylepšili svoj vlastný rekord. Víťazný gól strelil Dani Carvajal.

- Bezpečnostní pracovníci v londýnskom Wembley museli po prvej minúte prerušiť finálový zápas Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Borussiou Dortmund.

- Stav sobotného finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov medzi Borussiou Dortmund a Realom Madrid bol po 1. polčase 0:0. Hráči nemeckého tímu robili favoritovi duelu výrazné problémy a vypracovali si niekoľko vyložených príležitostí, no neskončili sa gólom.

- Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík zaznamenal suverénny triumf na pretekoch v Prahe, štvrtom podujatí seriálu MS.

- Meteorológovia zaznamenali niekoľko superciel. Najsilnejšia prešla z Dolného na Horný Zemplín a podľa radarových charakteristík mohla spôsobiť aj škody.

- Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La. Má tam naplánované stretnutie s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

- Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Do funkcie ho zvolili na sobotnom sneme, nahradil tak zakladateľa Hlasu-SD a novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho.

- V piatok zomrela vo veku 86 rokov Marian Robinsonová, matka bývalej americkej prvej dámy Michelle Obamovej.

- Výstrahy pred búrkami sa v sobotu rozšírili na celé Slovensko. Platia do 20.00 h. Vydal ich Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

- Finále C1 žien na úvodnom podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v nemeckom Augsburgu bude bez slovenskej účasti. Soňa Stanovská a Ivana Chlebová neuspeli v semifinále.

- Na strednom a východnom Slovensku sa môžu v sobotu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

- Via Slovakia je názov najdlhšej turistickej trasy na Slovensku. Jej zakladateľ Slavomír Duchovič sa spolu so svojimi priateľmi rozhodol trasu oficiálne zapísať do máp. Vytýčiť ju trvalo tri mesiace.

- Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze vyzval na prehodnotenie vzťahov so Spojenými štátmi po tom, ako Washington tento týždeň zaviedol vízové obmedzenia a spustil revíziu bilaterálnych vzťahov s Gruzínskom.

- Hlas-SD si bude počas dňa na svojom štvrtom pracovnom sneme v Košiciach voliť nového predsedu. Dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini sa vzdá predsedníckej stoličky a pozastaví si členstvo v strane.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden.