Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Putin tvrdí, že chce obnoviť mierové rokovania, má však podmienky

Rusko spochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pretože Kyjev oznámil, že pre prebiehajúcu vojnu s Ruskom sa tento rok nebudú konať prezidentské voľby.

- Pandémia koronavírusového ochorenia COVID-19 z rokov 2019 až 2021 celosvetovo skrátila priemernú dĺžku života o takmer dva roky a vymazala tak približne desaťročný pokrok v tejto oblasti, oznámila v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

- Najvýkonnejšia raketa na svete Starship sa chystá na svoj ďalší testovací let 5. júna, oznámila v piatok americká súkromná spoločnosť SpaceX.

- Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok zdôraznil, že rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu sú záväzné.

- Hádzanárky Iuventy Michalovce nestačili vo finále Európskeho pohára na Elche. Domácu odvetu prehrali 22:28 a titul tak berú Španielky, ktoré zvíťazili aj v prvom zápase 22:20.

- Slovenskí futbaloví reprezentanti do 17 rokov neuspeli vo svojom druhom vystúpení v C-skupine ME. V piatkovom dueli v cyperskom Achnase podľahli rovesníkom z Talianska 0:2. V úvodnom zápase v utorok zaznamenali Slováci bezgólovú remízu so Švédmi.

- Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorou dôrazne odsúdila útoky na humanitárnych pracovníkov i personál OSN.

- Mierové rokovania s Ukrajinou je potrebné obnoviť , no Rusko bude rokovať iba s legitímnym vedením v Kyjeve, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin.

- Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v piatok označil obvinenia z genocídy, ktoré voči Izraelu vzniesla Juhoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané.

- Maďarská polícia intenzívne pátra po nezvestných po minulotýždňovej tragickej zrážke na Dunaji pri obci Verőce na severe krajiny, pričom v piatok našla telo piatej obete.

- Už najmenej 76 poslancov britskej Konzervatívnej strany oznámilo, že sa v júlových parlamentných voľbách nebudú uchádzať o opätovné zvolenie.

- Španielske úrady určili totožnosť štyroch ľudí, ktorí prišli o život pri štvrtkovom nešťastí na španielskom ostrove Malorka, kde sa zrútila terasa jednej z reštaurácii v turisticky vyhľadávanej oblasti.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestuje nasledujúci týždeň do Česka, oznámil v piatok Washington, píše TASR.

- V Nemecku vyvolalo pobúrenie virálne video, na ktorom účastníci párty na dovolenkovom ostrove Sylt skandujú rasistické heslá.

- Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyjadrilo solidaritu s Estónskom, Fínskom a Litvou v súvislosti s pohraničnými provokáciami Ruska.

- Európska únia si bude musieť vybrať medzi podporou medzinárodných inštitúcií presadzujúcich zásady právneho štátu a podporou Izraela, vyhlásil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

- Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine vyrokovaným prímerím, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov, uviedli v piatok pre tlačovú agentúru Reuters štyri nemenované ruské zdroje.

- Hnutie Hamas v piatok privítalo rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok uskutoční prostredníctvom telefónu konzultácie s vládnymi ministrami, oznámila jeho kancelária. Reaguje tým na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora

- Dopravný podnik Bratislava (DPB) v pondelok 27. mája obnoví premávku električkovej linky 4 na Zlaté piesky.

- Koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na tom, že spoločným kandidátom na predsedu Národnej rady (NR) SR bude podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Po piatkovom zasadnutí predsedníctva Hlasu-SD to potvrdil Raši.