Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Po rekordnej zime bola rekordná jar

Búrky a s nimi spojené atmosférické zrážky sa očakávajú aj v ďalších dňoch, postupne ich frekvencia však bude slabnúť.

- Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyjadrilo solidaritu s Estónskom, Fínskom a Litvou v súvislosti s pohraničnými provokáciami Ruska.

- Európska únia si bude musieť vybrať medzi podporou medzinárodných inštitúcií presadzujúcich zásady právneho štátu a podporou Izraela, vyhlásil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

- Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený zastaviť vojnu na Ukrajine vyrokovaným prímerím, ktoré by uznalo súčasnú líniu bojov, uviedli v piatok pre tlačovú agentúru Reuters štyri nemenované ruské zdroje.

- Hnutie Hamas v piatok privítalo rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý nariadil Izraelu okamžite zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok uskutoční prostredníctvom telefónu konzultácie s vládnymi ministrami, oznámila jeho kancelária. Reaguje tým na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora

- Dopravný podnik Bratislava (DPB) v pondelok 27. mája obnoví premávku električkovej linky 4 na Zlaté piesky.

- Koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na tom, že spoločným kandidátom na predsedu Národnej rady (NR) SR bude podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Po piatkovom zasadnutí predsedníctva Hlasu-SD to potvrdil Raši.

- Xavi Hernandez nebude v budúcej sezóne viesť futbalistov FC Barcelona. Bývalý úspešný španielsky stredopoliar nezískal s tímom v tomto ročníku žiadnu trofej a katalánsky klub oznámil v piatok jeho odchod.

- Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal popoludní hydrologické výstrahy I. stupňa pre viacero okresov Žilinského kraja.

- Slovenské strelkyne získali v piatok na ME v brokových disciplínach v talianskom Lonate zlatú medailu v skeete družstiev. Trio v zložení Vanesa Hocková, Monika Štibravá a Danka Barteková nazbieralo celkovo 352 bodov, o dva body viac ako druhé Taliansko.

- Predsedníctvo strany Hlas-SD jednomyseľne odporučilo snemu zvoliť za nového predsedu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Deklarovalo tiež, že na post predsedu Národnej rady SR podporuje podpredsedu Hlasu-SD a ministra investícií Richarda Rašiho.

- Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre štyri okresy výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.

- Policajti Pohotovostnej motorizovanej jednotky spozorovali na Hviezdoslavovej ulici v Nitre dvoch mužov v kuklách. Dvojica sa pred policajtmi ukrývala za odpadkovým košom, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

- Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča vzhľadom na bezpečnosť necestovať alebo zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých afrických krajín. Ide o Libériu, Sierra Leone, Guineu a Rovníkovú Guineu.

- Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po minulotýždňovom útoku je stabilizovaný s miernym zlepšením. Na sociálnej sieti o tom informovala Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, kde je Fico hospitalizovaný.

- Národná kriminálna agentúra (NAKA) eviduje od minulotýždňového atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) 153 informácií alebo podnetov súvisiacich so schvaľovaním pokusu o vraždu alebo s nenávistnými prejavmi.

- Opozičná SaS vyzýva ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS), aby zverejnil presné náklady prenájmu sídla ministerstva a odôvodnil, podľa akých kritérií priestory vyhodnotili ako najvýhodnejšiu ponuku.

- Samospráva Prievidze plánuje zabezpečiť rekonštrukciu lávky ponad rieku Handlovka. Dodávateľa prác hľadá cez verejnú súťaž. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

- Japonsko a Južná Kórea oznámili balík sankcií zameraný voči jedincom, spoločnostiam a plavidlám, ktoré sú podozrivé z dodávok severokórejských zbraní Rusku pre použitie na Ukrajine.

- Azerbajdžanská pohraničná služba prevzala kontrolu nad územím štyroch dedín v okrese Gazach na hraniciach s Arménskom.