Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

Fico: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom modernizačných programov

Kmec uviedol, že momentálne prebieha záverečná fáza hodnotenia štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy.

- Maloobchodné tržby v Španielsku pokračovali v marci v raste , tempo rastu sa však prudko spomalilo a v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci dosiahlo iba tretinovú úroveň. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informovala o tom agentúra DPA.

- V poslednú aprílovú sobotu (27. 4.) sa v Rakytove pri Dolnom Harmanci opäť uskutočnia ukážky, ako sa z lesov okolo Banskej Bystrice kedysi prepravovalo drevo pomocou vodného žľabu. Mestskí lesníci, ktorí podujatie každoročne organizujú, otvoria plavebnú sezónu o 9.30 h a od 10.45 do 12.30 h je na programe samotné plavenie dreva.

- Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za "číry výmysel". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

- Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Pri príležitosti Dňa Zeme sa konala v piatok v Trhovej Hradskej v okrese Dunajská Streda záverečná konferencia projektu Zlepšenie stavu mokrade Klátovské rameno, ktorý realizovalo v uplynulom období konzorcium štyroch partnerov.

- Radiačná situácia na Slovensku bola aj v období od 19. do 25. apríla stabilná. Ani v iných krajinách Európy sa nezaznamenali výrazné odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. Informoval o tom odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe ÚVZ.

- Päťdesiatdvaročný český hokejista Jaromír Jágr si predĺži kariéru ešte o jednu sezónu. Tá má byť jeho posledná a chce ju aj filmovo zdokumentovať.

- V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie

- Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr.

- Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny.

- Slovenský reprezentant Martin Vaculík vstúpi do novej sezóny MS motocyklov na plochej dráhe v pozícii jedného z favoritov. Predurčuje ho k tomu 3. miesto, ktorým dosiahol historický úspech v sezóne 2023 a aj tradične vysoké ambície.

- Topiaci sa ľad na Antarktíde minulý rok zapríčinil úhyn tisícov mláďat tučniaka obrovského, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry DPA.

- Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

- Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa opäť prejednávala korupčná kauza exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. Naspäť na prvostupňový súd ju vrátil Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok ŠTS.

- Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nemôže po januárovej dopravnej nehode v bratislavskej Dúbravke dva roky šoférovať. Zaplatiť musí aj pokutu. Uviedol to v piatok pri upratovaní Dúbravky, do ktorého sa v súvislosti s nehodou dobrovoľne zapojil.

- Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

- Polícia povolila prejazd kamiónov počas Sviatku práce (1. 5.) a Dňa víťazstva nad fašizmom (8. 5.). TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

- Za kandidáta na predsedu Súdnej rady SR navrhlo šesť sudcovských zástupcov sudkyňu Marcelu Kosovú. Navrhli tiež, aby sa voľba konala 14. mája. TASR o tom informovali členky súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková a Ayše Pružinec Eren.

- Ukrajinský súd nariadil väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 8. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o vládnom návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v druhom čítaní.