Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ÓDOR: Chceme spolutvoriť politiku EÚ, nie len robiť v EP youtuberov

Bol by som naozaj rád, keby sme vedeli získať aspoň päť mandátov. Chceme vo voľbách poraziť Smer a vyslať pre ľudí signál nádeje, že sa to dá aj inak, povedal Ľ. Ódor. (správa, PODCAST, VIDEO)

- Tohtotýždňový bezpečnostný incident v podobe hromadných bombových hrozieb na školách je zlyhaním kompetentných zložiek štátu. Je o tom presvedčený bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý poukazuje nielen na chýbajúce bezpečnostné manuály na školách.

- Mesto Poltár získalo dotáciu na domácu opatrovateľskú službu. Pokračovať v jej poskytovaní tak môže až do konca roku 2025.

- Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii.

- Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina pribudnú nové parkovacie miesta. Radnica začala koncom apríla s rekonštrukciou parkovacích miest na Škultétyho ulici.

- Vláda získala mandát aj na zmeny v kultúre. Vyhlásil to podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) v diskusii k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Kritizoval pritom opozíciu, dôvody na jej odvolanie nepovažuje za opodstatnené.

- Mesto Zlaté Moravce zmodernizovalo a revitalizovalo vnútrobloky vo viacerých mestských lokalitách. Na realizáciu projektu v celkovej hodnote viac ako 600.000 eur získala samospráva nenávratný finančný príspevok.

- Mesto Galanta hľadá dodávateľa na zneškodňovanie zmesového a objemného komunálneho odpadu (KO) na skládke odpadov. Vyhlásilo verejné obstarávanie (VO) na poskytnutie služieb v priebehu nasledujúcich 48 mesiacov.

- Pri veľkoobchodných cenách pohonných hmôt v Rotterdame v 18. týždni ceny benzínu pokračovali v poklese, ceny nafty sa mierne odrazili od svojho krátkodobého minima.

- Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jasnú podporu klubu národniarov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.

- Mesto Trenčín začne budúci týždeň s prácami na výstavbe novej lávky cez Lavičkový potok na Soblahovskej ulici. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

- Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Vo videu na sociálnej sieti to zhodnotil minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

- Počet detí, ktoré v septembri nastúpia na plnenie povinnej školskej dochádzky do základných škôl

- Slovenská atlétka a triatlonistka Loriána Popovičová bola súčasťou štafety, ktorá nesie olympijský oheň do Paríža, dejiska tohtoročných OH. Vo francúzskom Marseille oslávila Deň Európy spolu so športovcami z 27 krajín Európskej únie a Ukrajiny.

- Vlastné satelity s napájaním, senzorom a komunikačným Vlastné satelity s napájaním, senzorom a komunikačným systémom vytvorili v rámci súťaže CanSat študenti stredných škôl.

- Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše TASR podľa agentúry AFP.

- V Národnej rade SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov, z toho štyria za klub. Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke iniciovali opoziční poslanci za PS a SaS.

- Pri oprave fasády Baziliky sv. Mikuláša v Trnave stavbári nečakane objavili v dutine muriva severnej veže pozlátený strieborný

- Slovenský hokejista Peter Repčík zaznamenal asistenciu v nočnom zápase juniorskej QMJHL. V prvom finále play off zámorskej súťaže asistoval a prispel tak k víťazstvu svojich Drummondville Voltigeurs, ktorí vyhrali na ľade Baie-Comeau Drakkar vysoko 5:0.

- Poslanci NR SR ukončili uplynulý štvrtok pred polnocou diskusiu k návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). V rozprave vystúpili okrem poslancov aj minister investícií Richard Raši a vicepremiér Peter Kmec (obaja Hlas-SD).

- Obyvatelia Nových Zámkov sa môžu zapojiť do jarnej verejnej zbierky a pomôcť tak ľuďom v núdzi.