Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Čaká nás rekordne teplé leto?

V atmosfére Zeme sa nachádza veľké množstvo vodnej pary, ktorá sa v tomto a uplynulom roku vyparila z rekordne teplých oceánov.

- Doprava na železničnej trati v Pardubiciach, kde sa v stredu v noci zrazili dva vlaky, je už v plnom rozsahu obnovená.

- Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Češkou Terezou Valentovou postúpili do finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros po výhre nad piatym nasadeným taliansko-austrálskym párom Vittoria Paganettiová, Emerson Jonesová.

- Najmenej 13 ľudí utrpelo zranenia pri explózii a požiari pobočky obchodného reťazca s domácimi potrebami na severovýchode Rumunska.

- Novým trénerom HK Nitra sa stal Andrej Kmeč. Na striedačke majstra uplynulého ročníka Tipos extraligy nahradí Antonína Stavjaňu. Nitra o tom informovala na svojom webe.

- Hokejový klub Slovan Bratislava a doterajší asistent trénera Andrej Kmeč sa dohodli na predčasnom ukončení spolupráce.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová dostane počas svojej budúcotýždňovej návštevy Prahy od českého prezidenta Petra Pavla Rad Bieleho leva za prínos k budovaniu vzťahov medzi oboma krajinami.

- Európska komisia podporuje spustenie prístupových rokovaní s Ukrajinou. V piatok to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ s tým, že eurokomisia potvrdila, že Kyjev splnil zostávajúce reformy potrebné pre začatie rokovaní.

- Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinskú armádu z útoku na mesto Luhansk v okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny, pričom vraj použila Západom dodané strely ATACMS.

- Pri nehode osobného vlaku a auta, ku ktorej došlo v úseku medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou, sa nikto nezranil. Ako TASR informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický, k nehode došlo na zabezpečenom priecestí so signalizáciou.

- V Republike srbskej, jednej z entít tvoriacich povojnovú Bosnu a Hercegovinu, sa uskutoční referendum o odtrhnutí sa od federálnej republiky. Pre ruskú agentúru TASS to povedal líder RS Milorad Dodik. Dátum referenda zatiaľ stanovený nebol, informuje TASR.

- Nemecký tenista Alexander Zverev už nečelí obvineniam z ublíženia na zdraví a fyzického násilia voči svojej bývalej priateľke.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril nádej, že summit o nastolení mieru na Ukrajine, ktorý sa bude na budúci víkend konať vo Švajčiarsku, by mohol urýchliť spravodlivé ukončenie konfliktu, informuje TASR.

- V piatok ráno po nočnej výluke opäť obnovili premávku na železničnom koridore v českých Pardubiciach. Premávka bola pozastavená po tragickej zrážke dvoch vlakov v stredu neskoro večer.

- Hladina Dunaja by mala v strednej a dolnej časti slovenského úseku kulminovať počas piatkového dňa a noci na sobotu. V hornej časti dochádza k postupnému poklesu vodnej hladiny. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

- Nemecký parlament schválil dodatky k zákonu o čiastočnej legalizácii marihuany, ktorými upravil pravidlá pre vodičov či tzv. kluby na pestovanie a distribúciu konopy. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

- Počas celokrajskej kontroly zistili policajti na cestách Žilinského kraja spolu 99 dopravných priestupkov. O výsledkoch štvrtkovej (6. 6.) policajnej akcie informovala žilinská krajská polícia na sociálnej sieti.

- Rusko obvinilo Ukrajinu z použitia amerických striel HIMARS pri ostreľovaní civilných cieľov v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa Moskvy je Kyjev zodpovedný za smrť žien a detí, informuje agentúra Reuters, ktorá však tieto tvrdenia nedokázala nezávisle overiť, uvádza TASR.

- Organizátori letných olympijských hier v Paríži odhalili inštaláciu piatich olympijských kruhov na Eiffelovej veži vo francúzskej metropole.

- Pre nehodu je aktuálne prerušená vlaková doprava v úseku Prešov - Drienovská Nová Ves. Zrazil sa tam osobný vlak s autom. Železničná spoločnosť Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti.

- Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok, bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel.