Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Utorok zmenu počasia neprinesie, bude pršať

Pranostika na dnešný deň: Ak prší na Barabáše, bude víno tiecť do fľaše.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Nemecka na konferenciu o obnove Ukrajiny. Rokovať bude aj so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

- Maďarský prezident Tamás Sulyok sa nezúčastní na summite lídrov krajín B9, skupiny európskych krajín na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční v Rige, uviedla v pondelok kancelária lotyšskej hlavy štátu Edgarsa Rinkevičsa.

- Palestínske radikálne hnutie Hamas privítalo rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN, ktorá podporuje plán na prímerie v Gaze, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

- Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo odobratie akreditácie rakúskej reportérke verejnoprávneho telerozhlasu ORF a vyzvalo ju, aby opustila krajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

- Poľská vláda prijala uznesenie o vytvorení nárazníkového pásma na hraniciach s Bieloruskom. Oznámil to premiér Donald Tusk na výjazdovom zasadnutí vlády v meste Bielostok, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

- Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden.

- Starosta Charkova Ihor Terechov vyzval pred dvojdňovou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne na medzinárodnú pomoc pri rekonštrukcii druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré utrpelo rozsiahle škody v dôsledku ruských leteckých útokov.

- Príčinou požiaru strechy domu neďaleko Staromestského námestia v historickom centre Prahy bola podľa polície zrejme nedbanlivosť pri rekonštrukcii budovy. Uviedli to na sociálnej sieti X.

- Do vzdušného priestoru Fínska vstúpilo ruské vojenské lietadlo, vyhlásilo fínske ministerstvo obrany.

- Voličov vo viacerých členských štátoch Európskej únie najviac znepokojuje ekonomická situácia, migrácia a medzinárodné konflikty. Vyplýva to z prieskumu platformy Focaldata, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

- Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že zostrelilo izraelské bezpilotné lietadlo typu Hermes 900 vyzbrojené raketami.

- Spojené štáty neočakávajú po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) zásadné zmeny v zahraničnej politike Európskej únie, a to aj napriek posilneniu krajnej pravice, vyhlásil nemenovaný predstaviteľ USA.

- Vládna strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zvažuje, že vstúpi do politickej skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), privítala by však širšiu spoluprácu európskej pravice.

- Lietadlo s viceprezidentom východoafrického štátu Malawi Saulosom Chilimom ráno zmizlo z radarov po odlete z hlavného mesta Lilongwe.

- Most na Bystrickej ulici v Žarnovici, ktorý od polovice marca rekonštruujú, čaká úplná uzávera.

- Maďarsko zadržalo 32 ukrajinských občanov, ktorí unikli v nákladom aute cez hranice z Ukrajiny do Maďarska, uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko.

- Švajčiarsko, ktoré bude onedlho hostiť mierový summit o Ukrajine, v posledných týždňoch zaznamenalo nárast kybernetických útokov a dezinformácií, oznámila tamojšia prezidentka Viola Amherdová.

- Vo veku 80 rokov zomrel po ťažkej chorobe bývalý československý futbalový reprezentant Kamil Majerník. Niekdajší obranca bol v drese Spartaka Trnava štvornásobný majster Československa (1969, 1971, 1972, 1973).

- Bielorusko avizovalo, že sa zúčastní na druhej fáze ruského vojenského cvičenia zameraného na využitie taktických jadrových zbraní.