Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Prinesie letné dni apríl či máj?

Snežiť malo na Záhorí a v malokarpatskej oblasti. Snehová pokrývka sa nakoniec objavila prechodne len v horských oblastiach severného Slovenska.

- Celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predstaviť verejnosti po schválení vládou.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Pekingu varoval, že Washington zakročí, ak Čína neprestane zásobovať Rusko komponentmi pre vojnu na Ukrajine.

- Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval jeho strýko.

- Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam.

- Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990.

- Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane, informovala v piatok iránska tlačová agentúra ISNA.

- Poslanci NR SR ukončili rokovanie diskusiou k novele školského zákona , ktorou chcú poslanci Richard Vašečka a Anna Záborská (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ) podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

- V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

- Amnesty International vyzýva NR SR a vládu, aby pri rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

- Opoziční poslanci Národnej rady SR žiadajú zvolanie parlamentného ústavnoprávneho výboru k okolnostiam kontroly Ministerstva spravodlivosti SR na Najvyššom súde SR. Predseda výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) pre TASR reagoval, že zatiaľ podanie poslancov neeviduje.

- Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

- Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag - prijala kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

- Opozičné hnutie PS súhlasí so zmenou vekovej hranice pre povinné nosenie prilby na lyžiarskych tratiach. Návrh novely zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorý problematiku rieši, by sa však podľa neho mal venovať viacerým problémom, nielen jednému.

- Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

- Stretnutím s exprezidentom SR R. Schusterom v Košiciach ukončila úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Z. Čaputová. Súčasťou jej programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

- Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

- Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná.

- Maloobchodné tržby v Španielsku pokračovali v marci v raste , tempo rastu sa však prudko spomalilo a v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci dosiahlo iba tretinovú úroveň. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informovala o tom agentúra DPA.