Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Utorok zmenu počasia neprinesie, bude pršať

Pranostika na dnešný deň: Ak prší na Barabáše, bude víno tiecť do fľaše.

- Juhokórejská armáda vystrelila v varovné výstrely po tom, čo severokórejskí vojaci tento týždeň nakrátko prešli cez spoločnú hranicu, uviedol v utorok juhokórejský zbor náčelníkov štábov tamojšej armády. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Izraelské sily zabili štyroch Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedli palestínski predstavitelia. Izraelská pohraničná stráž tvrdí, že spustila paľbu na vozidlo, ktoré sa jej členov pokúšalo zraziť počas razie, informuje TASR podľa Reuters.

- Svetový potravinový program pozastavil dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy cez dočasné plávajúce mólo. Podľa hovorcu OSN Stéphana Dujarrica je to z dôvodu prehodnotenia bezpečnostnej situácie, informuje TASR v pondelok podľa správy agentúry AFP.

- Ukrajinská armáda sa prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok na ropnú rafinériu v Rostovskej oblasti na juhu Ruska s tým, že spôsobené škody stáli ruský ropný priemysel viac než pol miliardy dolárov v strate produkcie.

- Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás privítal hlasovanie o rezolúcii o pláne na prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Gaze na pôde Bezpečnostnej rady OSN. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Nemecka na konferenciu o obnove Ukrajiny. Rokovať bude aj so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

- Maďarský prezident Tamás Sulyok sa nezúčastní na summite lídrov krajín B9, skupiny európskych krajín na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční v Rige, uviedla v pondelok kancelária lotyšskej hlavy štátu Edgarsa Rinkevičsa.

- Palestínske radikálne hnutie Hamas privítalo rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN, ktorá podporuje plán na prímerie v Gaze, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

- Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo odobratie akreditácie rakúskej reportérke verejnoprávneho telerozhlasu ORF a vyzvalo ju, aby opustila krajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

- Poľská vláda prijala uznesenie o vytvorení nárazníkového pásma na hraniciach s Bieloruskom. Oznámil to premiér Donald Tusk na výjazdovom zasadnutí vlády v meste Bielostok, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

- Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden.

- Starosta Charkova Ihor Terechov vyzval pred dvojdňovou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne na medzinárodnú pomoc pri rekonštrukcii druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré utrpelo rozsiahle škody v dôsledku ruských leteckých útokov.

- Príčinou požiaru strechy domu neďaleko Staromestského námestia v historickom centre Prahy bola podľa polície zrejme nedbanlivosť pri rekonštrukcii budovy. Uviedli to na sociálnej sieti X.

- Do vzdušného priestoru Fínska vstúpilo ruské vojenské lietadlo, vyhlásilo fínske ministerstvo obrany.

- Voličov vo viacerých členských štátoch Európskej únie najviac znepokojuje ekonomická situácia, migrácia a medzinárodné konflikty. Vyplýva to z prieskumu platformy Focaldata, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

- Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že zostrelilo izraelské bezpilotné lietadlo typu Hermes 900 vyzbrojené raketami.

- Spojené štáty neočakávajú po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) zásadné zmeny v zahraničnej politike Európskej únie, a to aj napriek posilneniu krajnej pravice, vyhlásil nemenovaný predstaviteľ USA.

- Vládna strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zvažuje, že vstúpi do politickej skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), privítala by však širšiu spoluprácu európskej pravice.

- Lietadlo s viceprezidentom východoafrického štátu Malawi Saulosom Chilimom ráno zmizlo z radarov po odlete z hlavného mesta Lilongwe.

- Most na Bystrickej ulici v Žarnovici, ktorý od polovice marca rekonštruujú, čaká úplná uzávera.