Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o stave premiéra

Kaliňák informoval prezidentku aj o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku.

- Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by v máji vyhralo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 25,6 percenta hlasov. Druhá by skončila strana Smer-SD s podporou 17,6 percenta hlasov. Po nej by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 14,4 percenta hlasov.

- Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters.

- Budovu pošty v Revúcej v pondelok poobede evakuovali. Zamestnanci tam našli obálku s bielym práškom.

- Hokejisti Veľkej Británie vypadli z elitnej kategórie MS a v nasledujúcej sezóne si zahrajú opäť A-skupinu I. divízie. Rozhodol o tom zápas A-skupiny svetového šampionátu v Prahe, v ktorom Briti podľahli Nórsku 2:5.

- Hokejisti Švédska zvíťazili na MS v Ostrave nad Francúzskom 3:1 a stali sa v predstihu víťazmi B-skupiny.

- Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat.

- Atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je priamou hrozbou demokracie. Na pondelkovom zasadnutí to skonštatovala Rada vlády SR pre ľudské práva (ĽP), národnostné menšiny a rodovú rovnosť, pričom čin ostro odsúdila.

- Slovinsko už nie je závislé od ruského plynu. Uviedol to najväčší dodávateľ plynu v Slovinsku, spoločnosť Geoplin, v reakcii na tvrdenia Európskej komisie, že sa stále spolieha na plyn z Ruska.

- Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

- Vláda SR musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér Robert Fico (Smer-SD). Oznámil to Smer-SD po pondelkovom zasadnutí koaličnej rady. Koalícia tiež vyhlásila jednotu a potrebu pokračovať v rokovaní Národnej rady SR.

- Slovenskí hokejoví útočníci Andrej Kudrna a Martin Pospíšil budú k trénerom dispozícii v utorňajšom zápase proti Švédsku na MS v Ostrave. Obaja mali v nedeľňajšom súboji s Lotyšskom (2:3 pp) zdravotné problémy.

- Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

- V utorok (21. 5.) o 10.00 h sa uskutoční poslanecké grémium a po grémiu bude pokračovať schôdza Národnej rady (NR) SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie NR SR.

- Vrtuľník, ktorý sa v nedeľu zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom. Informoval ju o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD).

- V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána, ktorí v nedeľu zahynuli pri páde vrtuľníka. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

- Trestné stíhanie v prípade obrazu Che Guevaru v kancelárii podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) polícia zastavila.

- Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej služby (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.

- Stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa v utorok (21. 5.) popoludní neuskutoční.

- Severoatlantická aliancia vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.