Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ROZPRŠÍ SA: Silné búrky udrú najmä na strednom a východnom Slovensku

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia od piatkového rána v celom Košickom a Prešovskom kraji i vo väčšine okresov Banskobystrického kraja.

- Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok, bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel.

- Počas piatka hrozia búrky najmä na strednom a východnom Slovensku . Vydané sú výstrahy prvého a druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

- Gruzínska vicepremiérka a ministerka kultúry Tea Culukianiová označila za "ďalšiu chybu" rozhodnutie Washingtonu zaviesť vízové obmedzenia voči približne trom desiatkam gruzínskych občanov, informuje agentúra Reuters.

- Basketbalisti Bostonu Celtics vstúpili úspešne do bojov o titul v NBA. V úvodnom zápase finálovej série zdolali doma v noci na piatok hráčov Dallasu Mavericks presvedčivo 107:89, keď už po polčase viedli 63:42.

- Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner sa vo štvrtok večer - po takmer 27 hodinách - pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Ide o jej prvý let s posádkou.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi 24. júla s prejavom na zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. O tomto dátume zhodne informujú v noci na piatok agentúry AP a AFP odvolávajúce sa na svoje zdroje oboznámené so situáciou.

- USA zaviedli vízové obmedzenia voči približne trom desiatkam gruzínskych občanov, ktorých obvinili z podkopávania demokracie v tejto krajine. Oznámil to hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AP.

- Spojené štáty sa chystajú poslať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za približne 225 miliónov dolárov (zhruba 206,6 milióna eur). Uviedli to nemenovaní predstavitelia americkej administratívy, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

- Francúzsko plánuje poskytnúť Ukrajine stíhačky Mirage 2000 a vycvičiť jej pilotov, oznámil prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

- Ľavicová aliancia pod vedením bývalého eurokomisára Fransa Timmermansa porazila v holandských voľbách do Európskeho parlamentu krajne pravicovú Stranu slobody (PVV) Geerta Wildersa, vyplýva z exit pollu zverejneného verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou NOS.

- Spojené štáty vyzvali vo štvrtok Izrael, aby bol transparentný v súvislosti s útokom na školu spravovanú OSN v Pásme Gazy.

- Bratislavskí policajti preverujú nahlásenú bombu v objekte na Budatínskej ulici. Informovali o tom vo štvrtok večer na sociálnej sieti.

- Zoznam názvov pre nový hokejový klub zámorskej hokejovej NHL, ktorý je pomenovaný podľa štátu Utah, sa zúžil na šesť. V hlasovaní o tom rozhodlo viac než 520.000 fanúšikov.

- Prezident USA Joe Biden vo štvrtok zdôraznil, že americké zbrane nebudú použité na útok na ruské hlavné mesto Moskva, aj keď Washington povolil Ukrajine nimi útočiť na ciele na území Ruska.

- Útoky jemenských húsíjov a irackej skupiny Islamský odpor proti Izraelu sa zintenzívnia, vyhlásil vo štvrtok vodca jemenských povstalcov Abdul Malik Badruldín al-Húsí.

- Cez Košický kraj postupuje intenzívna supercelárna búrka. V Košiciach a okolí priniesla veľké množstvo krúp. Zároveň sa vyskytol aj prívalový dážď a silný vietor, ktorý lokálne spôsobil aj škody.

- Slovenský futbalista David Hrnčár bude v nasledujúcej sezóne hrať v drese nováčika najvyššej belgickej súťaže FCV Dender. Dvadsaťšesťročný pravý obranca podpísal s tímom dvojročnú zmluvu, ktorá zahŕňa opciu na ďalší rok.

- Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala v semifinále turnajovú trojku Američanku Cori Gauffovú 6:2, 6:4.

- Superťažká vesmírna raketa Starship vo štvrtok počas štvrtého skúšobného letu úspešne pristála vo vodách Indického oceána.