Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Rezort vnútra predložil nový zákon o kritickej infraštruktúre

Rezort poukazuje na zmeny v prevádzkovom a bezpečnostnom prostredí. Rizikové prostredie označil za zložitejšie ako v roku 2008.

- Pri nehode osobného vlaku a auta, ku ktorej došlo v úseku medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou, sa nikto nezranil. Ako TASR informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický, k nehode došlo na zabezpečenom priecestí so signalizáciou.

- V Republike srbskej, jednej z entít tvoriacich povojnovú Bosnu a Hercegovinu, sa uskutoční referendum o odtrhnutí sa od federálnej republiky. Pre ruskú agentúru TASS to povedal líder RS Milorad Dodik. Dátum referenda zatiaľ stanovený nebol, informuje TASR.

- Nemecký tenista Alexander Zverev už nečelí obvineniam z ublíženia na zdraví a fyzického násilia voči svojej bývalej priateľke.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril nádej, že summit o nastolení mieru na Ukrajine, ktorý sa bude na budúci víkend konať vo Švajčiarsku, by mohol urýchliť spravodlivé ukončenie konfliktu, informuje TASR.

- V piatok ráno po nočnej výluke opäť obnovili premávku na železničnom koridore v českých Pardubiciach. Premávka bola pozastavená po tragickej zrážke dvoch vlakov v stredu neskoro večer.

- Hladina Dunaja by mala v strednej a dolnej časti slovenského úseku kulminovať počas piatkového dňa a noci na sobotu. V hornej časti dochádza k postupnému poklesu vodnej hladiny. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

- Nemecký parlament schválil dodatky k zákonu o čiastočnej legalizácii marihuany, ktorými upravil pravidlá pre vodičov či tzv. kluby na pestovanie a distribúciu konopy. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

- Počas celokrajskej kontroly zistili policajti na cestách Žilinského kraja spolu 99 dopravných priestupkov. O výsledkoch štvrtkovej (6. 6.) policajnej akcie informovala žilinská krajská polícia na sociálnej sieti.

- Rusko obvinilo Ukrajinu z použitia amerických striel HIMARS pri ostreľovaní civilných cieľov v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa Moskvy je Kyjev zodpovedný za smrť žien a detí, informuje agentúra Reuters, ktorá však tieto tvrdenia nedokázala nezávisle overiť, uvádza TASR.

- Organizátori letných olympijských hier v Paríži odhalili inštaláciu piatich olympijských kruhov na Eiffelovej veži vo francúzskej metropole.

- Pre nehodu je aktuálne prerušená vlaková doprava v úseku Prešov - Drienovská Nová Ves. Zrazil sa tam osobný vlak s autom. Železničná spoločnosť Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti.

- Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok, bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel.

- Počas piatka hrozia búrky najmä na strednom a východnom Slovensku . Vydané sú výstrahy prvého a druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

- Gruzínska vicepremiérka a ministerka kultúry Tea Culukianiová označila za "ďalšiu chybu" rozhodnutie Washingtonu zaviesť vízové obmedzenia voči približne trom desiatkam gruzínskych občanov, informuje agentúra Reuters.

- Basketbalisti Bostonu Celtics vstúpili úspešne do bojov o titul v NBA. V úvodnom zápase finálovej série zdolali doma v noci na piatok hráčov Dallasu Mavericks presvedčivo 107:89, keď už po polčase viedli 63:42.

- Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner sa vo štvrtok večer - po takmer 27 hodinách - pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Ide o jej prvý let s posádkou.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi 24. júla s prejavom na zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. O tomto dátume zhodne informujú v noci na piatok agentúry AP a AFP odvolávajúce sa na svoje zdroje oboznámené so situáciou.

- USA zaviedli vízové obmedzenia voči približne trom desiatkam gruzínskych občanov, ktorých obvinili z podkopávania demokracie v tejto krajine. Oznámil to hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AP.

- Spojené štáty sa chystajú poslať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za približne 225 miliónov dolárov (zhruba 206,6 milióna eur). Uviedli to nemenovaní predstavitelia americkej administratívy, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

- Francúzsko plánuje poskytnúť Ukrajine stíhačky Mirage 2000 a vycvičiť jej pilotov, oznámil prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.